EVAKUACIJA I RAT ŽIVACA

Austriji se pokvario vojni zrakoplov. Svoje državljane iz Izraela na Cipar prebacuju tek večeras

Chen Junqing/XINHUA
11.10.2023.
u 21:43

Kako bi spasili što se spasiti može, austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) u Beču je iznašlo alternativno rješenje i večeras obavijestilo javnost da je “organizirana brza evakuacija Austrijanki i Austrijanaca iz Tel Aviva u Izraelu u Larnaku na Cipru”

Iako je austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner već jučer najavila da Austrija danas počinje s prebacivanjem 150 svojih državljana u Izraelu zrakoplovom austrijskog ratnog zrakoplovstva iz Tel Aviva na Cipar, to se nije dogodilo. Razlog je kvar na vojnom transportnom zrakoplovu C-130 “Hercules”. Umjesto da danas oko podneva poleti iz austrijske zračne luke Linz - Hörsching put Izraela, odakle je trebao prebacivati na Cipar evakuirane Austrijance, ostao je na zemlji zbog gustog dima u kokpitu, koji je spriječio polijetanje. Iako su tehničari cijeli dan u Linzu radili na otklanjaju kvara to im nije pošlo za rukom. Pravi “rat živaca!“ Kako u zračnoj luci u Izraelu gdje je na evakuaciju čekalo 150 Austrijanaca da konačno napusti Izrael, zahvaćen smrtonosnim napadima palestinskog pokreta Hamas, tako i u hangaru za popravak zrakoplova u Linzu - Hörschingu, gdje su austrijski stručnjaci pokušavali popraviti 60 godina stari Hercules.

Kako je večeras kritički istaknuto u dnevniku austrijske televizije ORF, i slučaj sa Herculesom je potvrda da je “politika predugo čekala na osposobljavanje austrijske vojske”. 

Kako bi spasili što se spasiti može, austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) u Beču je iznašlo alternativno rješenje i večeras obavijestilo javnost da je “organizirana brza evakuacija Austrijanki i Austrijanaca iz Tel Aviva u Izraelu u Larnaku na Cipru”. I da je u planu polijetanje od MVP-a organiziranog zrakoplova danas navečer u 20 sati, sa slijetanjem u Larnaku u 21 sat.

Isti izvor navodi da će tim zrakoplovom biti evakuirano 100-tinjak Austrijanaca, rekla je glasnogovornica austrijskog MVP-a za domaću agenciju APA. Za njih je u Larnaki organizirano prenoćište. Evakuirane osobe će sutra nastaviti putovanje prema Beču posebnim čarter letom, koje MPV dogovara s nacionalnom austrijskom zrakoplovnom kompanijom Austrian Airlines.

Daljnja evakuacija austrijskih državljana iz Izraela priprema za za sutra iz zračne luke u Tel Avivu. Na povratak u Austriju čeka, prema posljednjim podacima 300 osoba.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču priopćilo je kako se svi austrijski državljani u Izraelu, zahvaćenom napadima palestinskog pokreta Hamas, koji to žele, mogu vratiti u Austriju. Uz zamolbu da se hitno registriraju kod austrijskog Veleposlanstva u Izraelu.

Austrijski MVP je objavio kako u Izraelu živi 8.300 Austrijanaca, te da su njih 200-tinjak bili prijavljeni kao turisti.

S obzirom na današnji dan i “rat živaca”, zbog pokvarenog vojnog zrakoplova, Ministarstvo vanjskih poslova večeras je izvijestilo da je o putnicima koji su cijeli dan u Tel Avivu uzaludno čekali na Herculesa kao na ozeblo sunce, brinuo austrijski Krizni tim u kojem su uz djelatnike austrijskog Veleposlanstva u Nikoziji bili i pripadnici austrijske savezne vojske. Uz napomenu da još dva krizna tima kreću iz Beča put te regije.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?