Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Austrija od ponoći djelomično otvorila granice prema šest susjednih država

17. svibnja 2020. u 12:00 0 komentara 71 prikaza

Austrija je u ponoć otvorila granične prijelaze prema Njemačkoj, Švicarskoj i Lichtensteinu uz napomenu da se "djelomično mobilno nadziru". Ulaz i izlaz iz zemlje dozvoljen je pod određenim uvjetima.  Direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg (na tromeđi Austrija-Švicarska-Njemačka) Hans Peter Ludescher je rekao: "Stalne kontrole na graničnim prijelazima su završile. Od nedjelje ujutro (danas) kontrole se provode samo još selektivno".  

Na većim graničnim prijelazima u "glavno" vrijeme prijelaza (veći protok prometa), i dalje je nazočno osoblje za nadzor državne granice. Manji prijelazi nadziru se sporadično. Pri ulazu u Austriju , austrijski državljani s prebivalištem u Austriji moraju imati potvrdu o negativnom testu na koronavirus ne stariji od četiri dana, inače u protivnom moraju u 14-dnevnu karantenu. Iznimka su, između ostalih, osobe koje stanuje i žive u pograničnom području, ili svakodnevno putuju na posao preko granice. Posebni razlozi za prelazak granice su slijedeći:  Granice su otvorene i za osobe koje imaju "posebne obiteljske razloge" za prelazak granice (vjenčanja, pogrebi i vjerske svečanosti) ili neodgodive razloge skrbi o životinjama. Kao valjani razlog prelaska granice navodi se i posjeta svom životnom partneru s druge strane granice. U slučaju kontrole navedena osoba mora dokazati životno partnerstvo s navedenom osobom potvrdom od mjestu stanovanja ili kopijom putovnice partnera koji živi u Austriji.

Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena. Prema tome ulaz i izlaz iz Austrije dozvoljen je i dalje samo pod određenim uvjetima.  Što se tiče ublažavanja graničnih kontrola s Češkom, Slovačkom i Mađarskom austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova je istaknulo da se s tim zemljama u subotu u ponoć također otvaraju granice: - Sinkronizirano s otvaranjem granice s Njemačkom, Lichtensteinom i Švicarskom, sada se ukidaju granične kontrole zdravstvenih vlasti i policije i na prelazima s Češkom, Slovačkom i Mađarskom - stoji u objavi austrijskog MUP-a. 

Istaknuto je da će se kontrole zdravstvenih organa vlasti s policijom smanjiti i kontrola provoditi samo na principu slučajnog uzorka i više neće biti kontrole svakog vozila. Ograničenja na granici Austrije s Mađarskom uvedena zbog situacije u vezi ilegalnih imigranata ostaju i dalje na snazi. Ograničenja na granici sa Slovenijom ostaju na snazi do 31. svibnja, što znači da pri ulasku iz Slovenije u Austriju još uvijek je potreban negativan test na koronavirus ne stariji od četiri dana, u protivnom se mora u 14-dnevnu karantenu. - Naš je cilj da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je nužno. Ove olakšice prije svega vrijede za ljude koji žive u pograničnom području i koji svakodnevno putuju na posao preko granice, ističe austrijski MUP. Prema tome i tu se radi o ublažavanju graničnih kontrola od danas i djelomičnom otvaranju granica. MUP je najavio potpuno otvaranje austrijskih granica 15. lipnja, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.