BORBE U SIRIJI

Assad drži 70 posto Istočne Gute, 15 tisuća stanovnika krenulo u bijeg

17.03.2018.
u 13:00

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad pod svaku cijenu želi, što je prije moguće, potpuno očistiti teritorij Istočne Gute od džihadista kako bi ulaskom u 8. godinu rata u Siriji proglasio svoju pobjedu

Sirijska vojska sa saveznicima nastavlja žestoke napade na Istočnu Gutu koju džihadisti kontroliraju od 2012.godine. Nakon što su je podijeli na tri dijela i potpuno okružili džihadiste, postalo je jasno da će Istočna Guta, koju oko 70% kontrolira sirijska vojska, uskoro biti potpuno pod njihovom kontrolom. 

Zbog toga je oko 15 tisuća muškaraca, žena i djece napustilo enklavu istočne Gute. Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad pod svaku cijenu želi, što je prije moguće, potpuno očistiti teritorij Istočne Gute od džihadista kako bi ulaskom u 8. godinu rata u Siriji proglasio svoju pobjedu. Istočna Guta izuzetno je strateški važna kako za pobunjenike tako i za režim jer su pobunjenici stalno bili velika prijetnja glavnom gradu Damasku.

Od početka vojne ofenzive na Damask je palo više od 2,5 tisuće granata. S druge strane, čišćenjem Istočne Gute Assad bi bio u pregovorima još politički jači, a u vojnom bi pogledu napravio strateški vojni napredak koji bi mogao promijeniti odnose u nekim od najranjivijih sukoba. Isto tako, tim bi potezom osigurao otvaranje međunarodne zračne luke koja je bila na meti džihadista upravo iz Istočne Gute.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije