U PAKOŠTANIMA

Ante Gotovina i supruga Dunja nakon dugo vremena snimljeni zajedno, s njima je bio i sin Ante

Ante Gotovina
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
13.03.2023.
u 19:00

Ante Gotovina svoju je suprugu Dunju oženio 29. srpnja 1995. godine u Gornjogradskoj vijećnici, a vjenčani kumovi Anti i Dunji bili su ministar obrane Gojko Šušak i hrvatski general Ante Roso.

Umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina (67) proteklog je vikenda donirao 22 vitraja s oslikanim svecima župnoj crkvi Uzašašća Gospodina u Pakoštanima, a tim povodom stigao je i na misu i to u društvu supruge Dunje koju nemamo priliku često vidjeti u javnosti. S njima je bio i njihov sin Ante u društvu djevojke. 

Dunja Zloić, kako se djevojački preziva supruga Ante Gotovine, radila je u Ministarstvu obrane i bila je osoba od velikog povjerenja ministra Gojka Šuška. S generalom se najvjerojatnije tu i upoznala te započela njihova ljubavna romansa. O tome kako su se njih dvoje vjenčali u svojoj knjizi "Ratnik, pustolov i general" opisao je Nenad Ivanković: "Vjenčali su se doslovce između dvije akcije. Iste večeri kada je završila operacija Ljeto 95, Gotovina je sjeo u džip i krenuo u Zagreb. Znao je da ima najviše 48 sati", navodi se u Ivankovićevoj knjizi. Vjenčanje je bilo 29. srpnja 1995. godine u Gornjogradskoj vijećnici, a vjenčani kumovi Anti i Dunji bili su ministar obrane Gojko Šušak i hrvatski general Ante Roso, velik Antin prijatelj s kojim je bio u Legiji stranaca. Prije ženidbe s Dunjom Ante je bio u kratkoj vezi s Vesnom Karuzom, urednicom na HTV-u, s kojom ima kćer Anu.

 

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

 

Inače, vitraji su crkvi u Pakoštanima službeno donirani u im bratovštine Sv. Ante čiji je bratim umirovljeni general Gotovina, rodom iz Pakoštana. Inače ih je oslikao umjetnik iz Zagreba Mirko Zubak, a otkrio je kako je na njima radio dvije godine.

- Crkva je lijepa, a da bi bila još ljepša onda smo planirali pa odlučili. Imali smo želju zapravo mnogo godina prije da postavimo te vitraje. Imali smo i umjetnika, našeg likovnog umjetnika i akademskog slikara Mirka Zubaka. A bio je tu i Institut za zaštitu spomenika pa smo i s njima razgovarali te su nam dali dobre ideje. I išli smo u realizaciju, dobro da smo to napravili - poručio je Gotovina.

Osim toga, kazao je kako je ''jako sretan zbog postavljanja vitraja''. - Ja i moja bratovština jer to i je bratovština svetog Ante. Bio je moj pradjed, djed koji nije imao sinove pa je gurao mene, najstarijeg unuka. To je neka naša tradicija - istaknuo je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?