NAPUŠTANJE HERSONA

Analiza ruskog povlačenja: Nekima je to najveći poraz nakon pada SSSR-a, a drugima je zamka

rat u ukrajini
Foto: Stringer/REUTERS
1/2
10.11.2022.
u 10:39

Ruski komentatori i dužnosnici su pažljivo izbjegavali korištenje riječi "povlačenje", tvrdeći kako je ustvari riječ o pametnom vojnom potezu kako bi se regrupirali na istočnoj strani rijeke Dnjepar u obrambene položaje s kojima bi ukrajinske snage se mučile da ih unište.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da njihove trupe spremaju se za povlačenje iz većeg dijela okupirane ukrajinske regije Herson u potezu koji je istovremeno ponižavajući, ali ni ne iznenađuje s obzirom razvoj događaja na tom području u posljednjim tjednima, piše CNN u svojoj analizi.

Ruski plan uključuje znači da su se odrekli tisuća četvornih kilometara koji su pod njihovom okupacijom od prvih dana invazije, te su formalno proglasili svojim teritorijem prije pet tjedana. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i general Sergej Surovikin održali su sastanak u srijedu u Moskvi gdje su pokušavali opravdati taj potez.

"Ruske su trupe od kolovoza ubile 9500 ukrajinskih vojnika u Hersonu i uspješno odbile do 80 posto do 90 posto neprijateljskih projektila", ustvrdio je Surovikin tvrdeći kako će povlačenje spasiti živote civila i njihovih snaga.

Istaknuo je kako je ovo vrlo teška odluka, ali da će na taj način sačuvati najvažniju stvar na svijetu - živote njihovih vojnika i vojnu sposobnost njihovih snaga.

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija

Ruski komentatori i dužnosnici su pažljivo izbjegavali korištenje riječi "povlačenje", tvrdeći kako je ustvari riječ o pametnom vojnom potezu kako bi se regrupirali na istočnoj strani rijeke Dnjepar u obrambene položaje s kojima bi ukrajinske snage se mučile da ih unište. U ovom trenutku nije poznato kako će Ukrajina reagirati na povlačenje.

Ukrajinske snage na južnoj fronti su iscrpljene i područje ispred njih je vjerojatno minirano, a progonjenje ruskih snaga prolilo bi još krvi, kao i bilo koja borba u gusto naseljenim područjima kao što je Herson. Ukrajina će "djelovati vrlo pažljivo, bez emocija, bez nepotrebnog rizika", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci u srijedu navečer. “Postupno napredujemo prema jugu, jačamo svoje pozicije. Korak po korak”, rekao je.

Reakcije iz Rusije

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov koji se istaknuo u javnosti po čestim kritikama Ministarstva obrane i vrhovnog vojnog zapovjedništva istaknuo je kako je Surovikin spasio tisuću vojnika.

"Napravio je težak, ali ispravan izbor između besmislenih žrtava radi glasnih izjava i spašavanja neprocjenjivih života vojnika", kazao je Kadirov.  Dodao je da je Herson teško mjesto za borbe, pogotovo bez osiguranih lanaca opskrbe. Nisu sve reakcije ipak tako velikodušne. Ruski komentator Sergej Markov opisao je planirano povlačenje iz Hersona na svom Telegram kanalu kao “najveći geopolitički poraz Rusije od raspada SSSR-a.

Političke posljedice ovog ogromnog poraza bit će zaista velike.” Ustvrdio je da je glavni razlog poraza odbijanje "pravog rata i katastrofalno kašnjenje u donošenju potrebnih odluka". Surovikin je ranije najavio kako će morati donositi teške odluke i da će one ovisiti o "vojno-taktičkoj situaciji koja se razvija".

Što preostaje Rusiji

Ako i kada se ruske trupe povuku na istočnu obalu, njihove će linije opskrbe postati lakše i ponovno će dobiti dubinsku obranu. Bilo kakav pokušaj ukrajinskih snaga da prijeđu Dnjepar bio bi skup do te mjere da je previsoka cijena za platiti, navodi CNN u svojoj analizi. Čak i nakon povlačenja, Rusija bi zadržala kontrolu nad 60 posto regije Herson, uključujući obalu duž Azovskog mora. Sve dok moskovske trupe kontroliraju i utvrđuju istočnu obalu Dnjepra, ukrajinske snage će se morati boriti da oštete ili unište sustav koji osigurava vodu stanovnicima Krima.

Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija

Prema svemu sudećem, Surovikinov prioritet je stabilizacija ruskih obrambenih linija nakon nekoliko teških mjeseci. On je u srijedu istaknuo da će snage koje se povlače iz Hersona "biti korištene za aktivne operacije, uključujući ofenzivne, u drugim pravcima u zoni operacije". Postoji šansa da je sastanak ruskog čelništva u srijedu osmišljen s ciljem da namami ukrajinske snage u zamku i da Rusi ne namjeravaju rijeke zapadnu obalu, zbog čega i jesu visokopozicionirani ukrajinski dužnosnici bili skeptični. S druge strane, taktička situacija za ruske snage, gurnute u sve manje područje iznad rijeke, u tjednima je postala gotovo nemoguća.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?