Osuđuju

Amnesty, EU, Irak, Iran osuđuju pogubljenja u Saudijskoj Arabiji

Iran
02.01.2016.
u 20:48

Pogubljenja 47 osoba u Saudijskoj Arabiji, među njima šijitskog vjerskog vođe osudili su u subotu Europska unija, Irak te Iran koji ističu da je ugrožena sigurnost regije, a udruga za ljudska prava Amnesty International ocjenjuje da se Rijad obračunava s političkim protivnicima. 

"Slučaj (šijitskog vjerskog vođe) šeika Nimr al-Nimra izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi slobode govora i poštivanja temeljnih građanskih i političkih prava, koja se moraju poštivati u svim slučajevima, uključujući borbu protiv terorizma", priopćila je visoka povjerenica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Taj slučaj može dodatno potaknuti sektaške napetosti koje su već nanijele puno šteta regiji, uz opasne posljedice", dodala je Mogherini, a prenosi agencija AFP.

Mogherini poziva na promicanje pomirenja između raznih zajednica, na suzdržanost i odgovornost te ponavlja da se EU protivi smrtnoj kazni.

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je da će smaknuće šijitskog klerika imati posljedice na sigurnost cijele regije i voditi samo "još većem razaranju", piše Reuters.

Podsjeća da je saudijsko kraljevstvo ponovno otvorilo svoje veleposlansto u Bagdadu ovaj tjedan,  prvi put nakon 1990., kada su veze bile prekinute nakon iračke invazije Kuvajta, no subotnje smaknuće izazvalo je prosvjede i pozive da se veleposlanstvo zatvori. 

Iranski klerici, dužnosnici i studenti oštrim su kritikama zasuli Saudijsku Arabiju na društvenim mrežama i pogubljenje šijitskog vođe raspršilo je nade u približavanje stajališta dviju ideološki suprotstavljenih bliskoistočnih sila. Saudijsak Arabija vodeća je sunitska dražva, a Iran najveća država šijitskog islama. 

Na web stranici iranskog vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Ali Hamenija objavljena je snimka saudijskog krvnika uz fotografiju Džihadi Johna koji se 'proslavio' odrubljivanjem glave brojnim stranim taocima za račun Islamske države, a uz snimke stoji pitanje  "Ima li ikakve razlike?"

Činjenica je da radikalna sunitska teroristička skupina, takozvana Islamska država prijeti interesima Irana i Saudijske Arabije i pojavila su se očekivanja da bi ih zajednički neprijatelj mogao zbližiti, no današnje pogubljenje "posljednji je udarac nadama u približavanje" Teherana i Rijada, piše Reuters.

Pogubljenjem 47 osuđenih za terorizam, među kojima i šijitskog vjerskog vođu Nimr Baker al-Nimra, Saudijska Arabija obračunava se s političkim protivnicima, ocijenio je Philip Luther, direktor udruge Amnesty International za Bliski Istok.

"Saudijske vlasti navode da su izvele ta pogubljenja zbog zaštite sigurnosti. Ali pogubljenje šeika Nimr Bakera al-Nimra pokazuje da one pribjegavaju smaknućima za poravanavanje političkih računa pod  izlikom borbe protiv terorizma", rekao je Luther.

Šeik Nimr al-Nimr (56), žestoki kritičar sunitske dinastije Al Saud, predvodio je oporbeni pokret nastao 2011. na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj zemlji. Šijiti se žale da su marginalizirani u toj sunitskoj zemlji.

"Radi se o pokušaju ušutkavanja kritičara režima, posebice u sklopu zajednice šijitskih aktivista", rekao je direktor Amnestyja za Bliski Istok koji drži da je suđenje Nimru Bakeru al-Nimru bilo "očito nepravedno".

Zaredale su osude i iz Libanona, Bahreina te izrazi bijesa i prosvjedi šijitskih muslimana koji tvrde da Rijad time ide na ruku ekstremističkoj Islamskoj državi (IS).

U subotu počinjena 47 smaknuća sabljom ili metcima prva su u 2016. u ultrakonzervativnom kraljevstvu koja je lani pogubilo 153 osoba, prema podacima agencije France presse na temelju službenih podataka. Broj pogubljenih 2015. bitno je veći od 87 u godini 2014. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije