NAKON NAPADA U ORLANDU

Amerikanci masovno kupuju pušku AR-15, omiljeno oružje manijaka i terorista

Amerikanci
18.06.2016.
u 13:02

Masovni ubojica Omar Mateen počinio je tijekom vikenda najmasovniji pokolj u povijesti SAD-a. Poznato je da je on legalno kupio pušku Sig Sauer MCX.

U pokolju koji se dogodio u noći sa subote na nedjelju u Orlanduubijeno je 49 osoba dok ih je ranjeno više od 50.

Mateen je koristio oružje koje je jako slično poluatomatskoj puški AR-15, omiljenom oružuju manijaka i terorista. Prije četiri godine u osnovnoj školi Sandy Hook počinjen je masakr upravo s ovim modelom puške, a iste je godine drugi manijak ubio 12 osoba u kinu u Coloradu, također koristeći AR-15.

Prošlog prosinca 14 osoba ubijeno je u San Bernardinu, a pokolj je počinio par koji je objavio svoju odanost Islamskoj državi. Također su koristili pušku AR-15.

US-CRIME-SHOOTING

Drastičan porast prodaje

Zaluđenost Amerikanaca oružjem nije novost, a nakon novog pokolja prodaja ovog oružja drastično je porasla. Jedan je dućan u Georgiji u samo tri sata u ponedjeljak prodao 35 pušaka AR-15. Ogroman je to porast prometa s obzirom na to da su dnevno u prosjeku prodavali dvije puške, javlja Daily Mail.

Jedan prodavač oružja iz Pennsylvanije tvrdi da je putem svoje internet stranice prodao čak 15 tisuća komada od kada se dogodila tragedija.

Jay Wallace, vlasnik dućana Adventure Outdoors iz Georgije, kazao je kako mnogi kupci uzimaju te puške zbog straha da će ih vlada ukinuti te da kasnije neće biti dostupne. Uvjeren je kako bi teroristi izvršili napad, nevezano je li im oružje lako dostupno za kupnju ili nije.

U njegovom dućanu našla se i Deborah Tuff, nova vlasnica puške AR-15. Kaže kako se odlučila na kupnju kako bi bila spremna ukoliko dođe do nove masovne pucnjave.

Strah od rasta cijene

Vojni veteran Mike Barnell odlučio je kupiti tri puške, kojima je cijena između 500 i 2000 dolara, jer se boji da će njihova cijena porasti zbog govora o kontroli oružja.

Tom Engle, vlasnik dućana iz Pennsylvanije, kazao je kako osobe koji nisu državljani SAD-a trenutno mogu lako doći do oružja te da je potrebno da se napravi univerzalna provjera ljudi za sve kupovine oružja.

Prema podacima arhive Gun Violence, prošle je godine oružjem ubijeno 13,249 osoba, a od početka ove godine smrtno je stradalo 5962 osobe. Kada se uključe i samoubojstva, broj ubijenih godišnje se penje preko 30 tisuća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije