vojan vježba

Amerika šalje jasnu poruku Kini oko svojatanja Tajvana i Južnokineskog mora

26.07.2021.
u 18:29

Američko ratno zrakoplovstvo ovog mjeseca šalje više od dvadeset lovaca F-22 na vojne vježbe u zapadnom Pacifiku, što je neuobičajeno veliko raspoređivanje mlažnjaka za koje analitičari kažu da upućuju snažnu poruku Kini.

Pacifičke zračne snage na Havajima ovog tjedna su priopćile da će se oko 25 aviona F-22 Raptora iz Havajske zračne nacionalne garde i iz zajedničke baze Elmendorf-Richardson na Aljasci rasporediti ovog mjeseca na otoke Guam i Tinian za operaciju Pacific Iron 2021.

- Nikada nismo imali toliko mnogo Raptorsa raspoređenih zajedno na području operacija Tihog oceana - rekao je za CNN general Ken Wilsbach, zapovjednik Tihookeanskih zračnih snaga, prenosi Fena.

F-22 su borbeni avioni pete generacije, najnapredniji borbeni avion na svijetu, koji uključuju stelt tehnologije i povezuju ugrađene senzorske sisteme sa izvanbrodskim Informacionih sistemima kako bi svojim pilotima pružili detaljan prikaz borbenog prostora. Američki F-35 su još jedan primjer.

- Razmještanjem većeg broja aviona F-22 za vježbe šalje se "hitna" poruka Kini u trenutku kada su odnosi napeti oko pacifičkih tačaka "paljenja" poput Tajvana i Južnokineskog mora - rekao je Carl Schuster, analitičar obbrane sa sjedištem na Havajima i bivši direktor operacije u Zajedničkom obavještajnom centru američko pacifičkog zapovjedništva.

- Uobičajeno raspoređivanje F-22 sastoji se od šest do 12 aviona - dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije