Održan sastanak

Amerika pozdravila pregovore Europe s “atomskim” Iranom

iran
03.04.2021.
u 11:54

Pod predsjedanjem Europske komisije, dužnosnici Irana, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i V. Britanije održali su u petak virtualni sastanak i razgovarali o mogućem povratku SAD-a nuklearnom sporazumu iz 2015. te kako osigurati da sve strane potpuno provedu sporazum.

SAD je pozdravio održavanje sastanka.

– Pozdravljamo sastanak kao pozitivan korak – kazao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, dodajući da SAD pregovara o početnim međusobnim koracima kako bi se vratila puna usklađenost sa sporazumom iz 2015.

Predsjednik Joe Biden želi uključiti Iran u razgovore usmjerene na ispunjavanje njihova sporazuma, prema kojem bi se ukinule ekonomske sankcije Iranu ako ograniči svoj ambiciozni program nuklearnog naoružavanja. Iran, koji je počeo smanjivati svoje obveze nakon što je Donald Trump napustio sporazum 2018., povećao je obogaćivanje urana posljednjih mjeseci i ograničio pristup objektima inspektora IAEA u skladu sa zakonom donesenim u prosincu 2020. nakon atentata na iranskog glavnog nuklearnog znanstvenika.

Iran je nedavno odbacio europsku ponudu za neformalne razgovore sa SAD-om rekavši da Washington prvo mora ukinuti sankcije jer je prvi napustio svoje obveze prema ugovoru. Istodobno je predsjednik Joe Biden naredio Pentagonu početak povlačenja pojedinih vojnih snaga i sredstava s Bliskog istoka, dodajući kako to preusmjeravanje američkih vojnih snaga dolazi u vrijeme dok se Saudijska Arabija sve više suočava s raketnim napadima i napadima bespilotnim letjelicama iz Jemena i Iraka.

SAD je već uklonio najmanje tri proturaketne baterije Patriot iz zaljevskih zemalja, uključujući jednu iz zračne baze Prince Sultan u Saudijskoj Arabiji, koje su razmještene posljednjih godina s ciljem zaštite američkih snaga.

Smanjuju broj vojnika

Nosač zrakoplova i nadzorni sustavi, preusmjeravaju se s Bliskog istoka kako bi se odgovorilo na vojne potrebe drugdje u svijetu, navode američki dužnosnici ne isključujući pri tome i dodatna smanjenja. U vrijeme napetosti između Trumpove administracije i Irana nakon ubojstva generala Kasima Sulejmanija, zapovjednika snaga Al Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi početkom 2020., broj američkih vojnika u Zaljevu iznosio je 90 tisuća.

Međutim, već krajem prošle godine na Bliskom istoku bilo je oko 50 tisuća američkih vojnika, a sada će se njihov broj smanjiti za još nekoliko tisuća. 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:37 03.04.2021.

Za svaku pohvalu su pregovori i Biden

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?