VOJNICI U 'KUTIJI'

Američku vojsku zapanjilo što su otkrili kada su simulirali rat u Ukrajini: 'Stvari mijenjamo iz temelja'

Garland
23.02.2024.
u 17:04

Pentagon je odlučio simulirati taktike i metode kojima se Ukrajinci koriste, a upravo im je i Kijev pokazao apsolutno sve što rade na terenu, od misije planiranja i patroliranja do tehnologije, pa i sve što bi se trebalo odraditi drugačije

Kako rat u Ukrajini ulazi u svoju treću godinu, tako se promijenio i način ratovanja. Stručnjaci ne predviđaju skorašnji kraj sukoba, a obje strane ovo su ratovanje učinile vrlo iscrpnim jer se i Rusi i Ukrajinci pokušavaju međusobno istrošiti. No, jedan od koraka koji bi mogli biti velika prednost Ukrajini je upravo pomoć SAD-a. 

Pentagon je naime, piše Washington Post, odlučio tako simulirati taktike i metode kojima se Ukrajinci koriste, a upravo im je i Kijev pokazao apsolutno sve što rade na terenu, od misije planiranja i patroliranja do tehnologije, pa i sve što bi se trebalo odraditi drugačije. Američki vojnici to su upravo i radili cijele zime u Nacionalnom centru za obuku (NTC), jednim od dvaju vojnih poligona u SAD-u gdje trupe usavršavaju taktiku i pripremaju se za raspoređivanje. Taj se centar nalazi u Fort Irwinu u Kaliforniji, a područje obuke koje vojnici nazivaju i ''Kutijom'', komadić je pustinje oko veličine Rhode Islanda. 

U prošlim godinama, postrojenje je pokušavalo imitirati ono su američke snage mogle očekivati ​​u Iraku i Afganistanu. Sada se linije rovova protežu cik-cak preko položaja namijenjenih simuliranju bojnog prostora u Ukrajini. No, vojnici su shvatili kako je jedan problem itekako velik, a to je korištenje elektroničke opreme. Svaki mobitel tako postaje potencijalna meta, a vojnicima je naloženo da ih ne koriste u području za obuku. 

General Taylor tako je mobitele usporedio s cigaretama koje su vojnici pušili na bojištima u Drugom svjetskom ratu, gdje su neprijateljske snage tražile narančaste bljeskove svjetla po polju kako bi pronašle svoje mete. 

- Mislim da je naša ovisnost o mobitelima jednaka prijetnja. To je nova cigareta - upozorio je. 

Međutim, istraživanje štetnosti ili pak koristi mobitela seže puno dalje: osoblje ih također koristi kako bi ''glumili'' civile i snimali fotografije i videa koje bi potom objavili na lažnoj društvenoj mreži Fakebook. Pripadnici vojske potom moraju otkriti lokacije i koristiti te presnimke u svoju korist. 

- Učimo s bojnog bolja, posebno u Ukrajini, da se zračno izviđanje promijenilo iz temelja - kazao je načelnik stožera kopnene vojske general Randy George. Tako su Ukrajinci i na vrlo inovativne načine počeli otkrivati bespilotne letjelice, a jednu takvu priču prepričao je i načelnik operacija zračnih snaga u Europi i Africi general James B. Hecker, prenosi Post. 

Naime, ispričao je kako su dvojica Ukrajinaca prikupili tisuće pametnih telefona pričvrstili mikrofone i povezali ih s mrežom sposobnom detektirati jedinstveni zvuk zujanja približavanja bespilotnih sustava. Informacije bi zatim proslijedili vojnicima protuzračne obrane, a sve je na kraju stiglo i do Pentagona. 

U šumi u Fort Johnsonu, vojnoj postaji u zapadnoj Luisiani, vojnici uče stvarati nove rovove, relikte prošlih sukoba koji su ponovno napravljeni kako pružili zaštitu od bomba i dronova. Osoblje koje simulira neprijateljske snage pak koristi AI softver i jeftine dronove kako bi vojnike izbacili iz balansa-

Iako su trupe sve bolje u fizičkoj kamuflaži, njihov digitalni trag i dalje je ranjiv. Jedna bespilotna letjelica koju koriste protivničke snage u Fort Johnsonu sposobna je detektirati WiFi signale i uređaje s omogućenim Bluetoothom, istaknuo je časnik. U drugom slučaju, zapovjedno mjesto identificirano je kroz naziv mreže: "zapovjedno mjesto".

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije