procjena ministarstva trgovine

Američko gospodarstvo usporilo na kraju 2022.

gospodarstvo
Ilustracija
27.01.2023.
u 09:59

U razdoblju od listopada do prosinca realni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nakon 1,9-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna, izračunalo je ministarstvo.

Rast američkog gospodarstva usporio je u četvrtom tromjesečju 2022. godine pod pritiskom podignutih kamatnih stopa koje su zakočile potrošnju i posustajanja izvoza, pokazala je u četvrtak prva procjena ministarstva trgovine.

U razdoblju od listopada do prosinca realni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nakon 1,9-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna, izračunalo je ministarstvo.

Stopa rasta najniža je od pandemijske 2020. godine.

Na tromjesečnoj razini aktivnost je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca porasla 0,7 posto, gotovo istim tempom kao i u razdoblju od srpnja do rujna.

Anualizirana stopa, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo odnosno palo kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u četvrtom tromjesečju 2,9 posto.

U trećem tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je rast aktivnosti za 3,2 posto.

Zadnje prošlogodišnje tromjesečje obilježili su umjerenija inflacija, niska nezaposlenost, kontinuirana neizvjesnost u nabavnim lancima i rast kamatnih stopa, navodi ministarstvo.

Ističu i slabiji rast izvoza i državne i osobne potrošnje i ulaganja u fiksnu imovinu.

Izvoz je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca porastao 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., upola slabije nego u prethodnom tromjesečju, pokazuje izvješće.

Potrošnja građana, zaslužna za više od dvije trećine aktivnosti, bila je glavni pokretač rasta, uvećana je za 1,9 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u trećem tromjesečju, izračunalo je ministarstvo, istaknuvši otpornost tržišta rada i štednju akumuliranu u pandemiji covida 19.

Iscrpila se, međutim, potražnja građana za trajnim dobrima, koja se uglavnom kupuju na kredit, a neka su kućanstva, osobito ona s nižim primanjima, potrošila ušteđevinu.

I potrošnja kompanija ponešto je posustala na kraju četvrtog tromjesečja, nabraja Reuters.

U 2022. realni BDP porastao je za 2,1 posto, nakon 5,9-postotnog skoka u 2021. koji je dobrim dijelom odražavao nisku poredbenu osnovicu u 2020. i nagli oporavak gospodarstva nakon ukidanja karantene i drugih korona ograničenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije