NEW YORK

Amanpour otkazala intervju s Raisijem jer nije htjela nositi maramu

23.09.2022.
u 08:22

Poznata novinarka CNN-a i veteranka u ovom poslu, Christiane Amanpour otkazala je intervju s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nakon što je zahtijevao da nosi maramu tijekom njihova razgovora u New Yorku, javlja CNN.

Amanpour je istaknula da nijedan prethodni predsjednik nije to tražio kada ih je intervjuirala izvan Irana.

Kaže da joj je pomoćnik Raisija rekao da je to zatraženo zbog "situacije u Iranu".

Smrt 22-godišnje žene koja je uhićena i pritvorena Iranu zbog navodnog kršenja pravila nošenja marame izazvala je nasilne nemire na ulicama iranskih gradova. 

Mahsa Amini pala je u komu prošloga tjedna, nekoliko sati nakon što ju je uhitila policija za moral.

Policajci su navodno tukli Amini pendrekom i udarali joj glavu o jedno od njihovih vozila. Policija je saopćila da nema dokaza o bilo kakvom maltretiranju i da je doživjela "iznenadno zatajenje srca".

Protesti, koji sada traju već sedmi dan, stigli su do 80 drugih gradova i mjesta u Islamskoj Republici. Najmanje 17 ljudi je ubijeno.

Intervju kojji se trebao dogoditi bi bio prvi za Raisija na tlu SAD-a, tijekom njegova posjeta Generalnoj skupštini UN-a.

Amanpour je rekla da je bila spremna za intervju, a onda je jedan od predsjednikovih pomoćnika inzistirao da pokrije kosu na zahtjev gospodina Raisija.

- Mi smo u New Yorku, gde ne postoji zakon ili tradicija u vezi sa pokrivanjem kose - napisala je kasnije Amanpour na Twitteru. 

Amanpour je rekla da je Raisijev pomoćnik jasno stavio do znanja da do intervjua neće doći ako ona ne stavi hidžab rekavši da je to "stvar poštovanja".

Njen tim je napustio prostoriju za intervju odbivši, kako je rekla, "neviđen i neočekivan zahtjev".

Slavna američka novinarka kasnije je objavila svoju sliku bez marame ispred prazne stolice na kojoj je gospodin Raisi trebao sjediti za njihov intervju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?