Izvješće

Aktivnosti u građevinskom sektoru EU ponovo smanjene u veljači

gradjevina
21.04.2016.
u 08:17

Aktivnosti u građevinskom sektoru 28-člane Europske unije ponovo su posrnule u veljači, nakon oporavka u prethodnom mjesecu, a uteg im je bio pad u segmentu visokogradnje, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođena aktivnosti u građevinskom sektoru EU smanjena je u veljači 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema osjetno naniže revidiranim podacima Eurostata porasla 0,9 posto.

Još je oštri pad zabilježen u eurozoni, za 1,1 posto, nakon također revidiranog 2,4-postotnog skoka u mjesecu ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda, objavljeni u utorak.

U oba je područja ukupnu razinu aktivnosti građevinskog sektora pritisnuo segment visokogradnje, koji je u EU bilježio pad za 0,5 posto, nakon skoka u prvom ovogodišnjem mjesecu za 1,7 posto. U eurozoni su aktivnosti u visokogradnji potonule u veljači 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su poskočile 2,9 posto.

U niskogradnji je pak silazni trend u EU dotaknuo dno, uz blagi rast aktivnosti, za 0,3 posto, nakon 2,9-postotnog pada u mjesecu ranije. U eurozoni je pak rast aktivnosti u niskogradnji blago ubrzao, na 0,9 posto, s 0,8 posto u prethodnom mjesecu.

Među zemljama EU najsnažnije su u veljači na mjesečnoj razini prema raspoloživim podacima Eurostata potonule aktivnosti u građevinskom sektoru Francuske, za 6,0 posto. Slijedi Švedska s padom aktivnosti za 5,1 posto. Najveći rast zabilježen je pak u Rumunjskoj, za 5,1 posto, te u Velikoj Britaniji, za 3,1 posto.

Hrvatska nije obvezna dostavljati mjesečne podatke. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježila je pad aktivnosti u građevinskom sektoru za jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su se aktivnosti smanjile za 0,4 posto. Na godišnjoj su razini u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju potonule 1,4 posto, nakon što su u prethodna tri mjeseca gotovo stagnirale.

Sporiji rast na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini aktivnosti u građevinskom sektoru EU28 u veljači porasle 2,3 posto, utvrdio je EUROSTAT. Ujedno je revidirao podatke za siječanj koji sada pokazuju 3,7-postotni rast aktivnosti građevinskog sektora.

Eurozona je u veljači zabilježila gotovo upola sporiji rast na godišnjoj razini nego u siječnju, za 2,5 posto. U prvom su ovogodišnjem mjesecu aktivnosti prema revidiranim podacima poskočile 4,9 posto.

Pritom je u EU rast aktivnosti u sektoru visokogradnje na godišnjoj razini usporio na 2,9 posto, sa 4,5 posto u prethodnom mjesecu. U niskogradnji su pak zabilježile izrazitiji pad, za 1,4 posto, nakon smanjenja u siječnju za 0,9 posto.

U eurozoni je godišnji rast aktivnosti u visokogradnji u veljači bio više nego dvostruko slabiji nego u siječnju i iznosio je 2,5 posto. U prvom je ovogodišnjem mjesecu iznosio 5,8 posto. Niskogradnja je pak bilježila oporavak, uz rast aktivnosti za 1,3 posto, nakon gotovo stagnacije u mjesecu ranije.

Među zemljama EU najviše su u veljači na godišnjoj razini prema raspoloživim podacima Eurostata porasle aktivnosti u građevinskom sektoru Slovačke, za 18,8 posto, te u Španjolskoj, za 13,0 posto, i Švedskoj, za 11,3 posto. Najveći je pad zabilježila Slovenija, za čak 30,8 posto. Slijedi Mađarska s padom aktivnosti za 19,3 posto, te Poljska gdje su se smanjile 10,1 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?