WHO

Africi potrebno 225 milijuna doza cjepiva za cijepljenje desetine populacije

cjepivo
11.06.2021.
u 08:35

Oko 90 posto afričkih zemalja neće ostvariti zadani cilj da do rujna procijepe barem 10 posto stanovništva protiv covida-19, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozoravajući da tom kontinentu prijeti treći val pandemije, javlja HRT.

Matshidiso Moeti, regionalni direktor WHO-a za Afriku, je rekao da je crnom kontinentu potrebno dodatnih 225 milijuna doza cjepiva kako bi se do rujna cijepila desetina afričkog stanovništva.

Afrika je do sada zabilježila pet milijuna slučajeva covida-19, a najgore je pogođeno područje južnog dijela Afrike na koje otpada 37 posto svih slučajeva.

Od zemalja tog kontinenta najgore je pogođena Južnoafrička Republika (JAR), koja čini 34 posto svih slučajeva zaraze i 43 posto svih smrtnih slučajeva na kontinentu.

- Zalihe cjepiva i pošiljke se smanjuju, na kontinentu je prvom dozom cijepljeno svega dva posto stanovništva, a u subsaharskoj Africi tek jedan posto - rekao je Moeti.

Moeti je dodao da američki predsjednik Joe Biden namjerava kupiti i donirati 500 milijuna doza cjepiva Pfizer.

Director Afričkog centra za kontrolu bolesti John Nkengasong je upozorio da 14 afričkih zemalja "agresivno" napreduje prema trećem valu pandemije te da je kontinent ozbiljno zahvatila indijska varijanta bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije