18-godišnji sukobi

Afganistanski mirovni pregovori mogli bi početi u ovom mjesecu

Afganistan
08.06.2020.
u 18:15

Razgovori o okončanju 18-godišnjeg sukoba u Afganistanu mogli bi početi u ovom mjesecu, priopćili su izvori iz vlade u Kabulu u ponedjeljak, dan nakon što je posebni američki izaslanik posjetio Islamabad i sastao se s talibanskim čelnicima u Kataru.

Talibanski glasnogovornik Suhail Shaheen objavio je u twetu da je američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad raspravljao o „nastavku unutartalibanskih pregovora“ s političkim čelnicima pobunjenika u subotu u Dohi. Khalilzad se ranije sastao sa zapovjednikom generalstožera pakistanske vojske, priopćilo je američko veleposlanstvo u Islamabadu.

Washington je potpisao sporazum o povlačenju trupa s talibanima u februaru, ali su njegovi pokušaji da pokrene mirovne pregovore između pobunjenika i adfganistanske vlade pretrpili značajne nazatke, dok je nasilje buknulo u ožujku i travnju.

Reuters navodi riječi izvora iz Kabula da su ta pitanja postepeno rješena i da je „momentum u jačanju“ u posljednjim tjednima za pokretanje službenih međuafganistanskih pregovora, za koje se očekuje da će početi u ovom mjesecu, najvjerojatnije u Dohi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?