pariz

Abbas u Parizu na sastanku s Macronom

22.12.2017.
u 13:47

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u petak je održao sastanak sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u Jelisejskoj palači u Parizu.

Abbas je Macrona informirao o najnovijim događajima na okupiranim palestinskim teritorijama i kontaktima koje ostvaruje sa svjetskim čelnicima kako bi "zaštitio Jerusalem od neposredne opasnosti", prenosi WAFA.

Abbas i Macron su razgovarali o posljedicama odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestonicu.

Ovaj sastanak održan je ubrzo nakon što je velika većina država članica Opće skupštine UN-a glasovala u korist nacrta rezolucije kojom se odbacuje ova sporna američka odluka.

Abbas se zahvalio Macronu na stavovima njegove zemlje kojima podržava Palestinu, pogotovo na glasovanju Francuske u korist nacrta ove rezolucije.

S druge stane, Macron je ponovio stav svoje zemlje kojim se podržava miroljubivo rješenje palestinskog pitanja na temelju dvodržavnog rješenja.

Ovom sastanku su prisustvovali član centralnog komiteta Fataha i čelnik Uprave za civilne poslove Hussein al-Sheikh, čelnik Opće obavještajne službe Majid Faraj, predsjednički savjetnik za diplomatske odnose Majdi al-Khaldi, te palestinski ambasador u Parizu Salman al-Harfi.

Sastanku su također prisustvovali francuski dužnosnici, uključujući francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije