JOZO BOGDAN

Svi naši aluminijski proizvodi ugrađeni su u upravnu zgradu

bogdan
VL FOTO
11.04.2012.
u 09:17

Širokobriješki gigant FEAL nastavlja investicije, razvoj i izvoz u zemljama Europske unije, Azije i Afrike

Širokobriješki gigant FEAL danas svečano otvara novu upravnu zgradu nakon jednogodišnjih radova. Zgrada je spoj domaće i svjetske tehnologije izgrađena po strogim kriterijima za dugo vremensko razdoblje. Zamišljeno je da se iz ovoga centra upravlja cijelom grupom koja djeluje u osam europskih zemalja. Vlasnik FEAL-a Jozo Bogdan, iako značajnim poslom, izgradnju upravne zgrade smatra jednim u nizu strateških projekata.

Što za poslovanje FEAL-a znači otvaranje nove poslovne zgrade?

Prije svega, to su bolji radni uvjeti za naše zaposlenike. Stara upravna zgrada više nije ni kapacitetima, a ni uvjetima zadovoljavala trenutačne potrebe FEAL-a.

Najavljuje se da je zgrada veliki eksponat FEAL-ove tehnologije. U čemu se ogleda?

Može se tako reći, jer smo željeli u samom startu bazirati se na što više ugrađenih FEAL-ovih proizvoda. Fasada na objektu je izrađena prema najnovijim zahtjevima toplinske provodljivosti. Ugrađeno je nekoliko različitih sistema fasade: kontinuirana, strukturalna, keramička i fotovoltaic fasada. U opremanju interijera također se vodilo računa da se ugradi što više različitih proizvoda od aluminija, s ciljem da se pokažu mogućnosti primjene, kao što su aluminijsko-staklene pregrade, različiti tipovi sustava ograda, mobilnih pregrada, dijelovi namještaja, prozora i vrata različitih izvedbi, nadstrešnica. Pultovi za recepcije i reklamni panoi su izrađeni od aluminija zavarivanjem, kao i dosta drugih dijelova. Osim ovoga, u samom prostoru zgrade jedan veći prostor je predviđen za FEAL-ove eksponate gdje će se najnoviji proizvodi moći vidjeti u prirodnoj veličini...

Uz brojne novosti ističe se da se radi o zgradi velike energetske učinkovitosti s najmodernijom ugrađenom tehnologijom?

Uštedi energije se uvijek, a posebno danas posvećuje velika pažnja. S tog aspekta se vodilo računa kod projektiranja i izvođenja, tako da danas kao rezultat imamo i primjer zgrade koja je među prvim u BiH dobila certifikat za energetsku učinkovitost s najvišom ocjenom. Za zagrijavanje zgrade koristit će se većim dijelom otpadna toplina iz peći iz pogona. Zgrada je opremljena i softverom koji će automatski regulirati zagrijavanje i klimatizaciju s upravljanjem prozorima, žaluzinama, rasvjetom.

FEAL nakon regije i Austrije otvara ured u Njemačkoj. Što to znači za vašu poslovnu strategiju?

Već je registrirano poduzeće FEAL Deutschland u blizini Stuttgarta. Starta s radom od 1. svibnja ove godine. To za nas predstavlja bolje pozicioniranje na tržištu Njemačke, gdje smo od svih zemalja EU najviše zastupljeni.

Što govore poslovni podaci za prošlu godinu i kakvi su planovi za 2012.?

U prošloj 2011. godini ostvarili smo povećanje proizvodnje i prodaje u odnosu na 2010. godinu za oko 10%.

Za nas je izuzetno bitan podatak da su svih deset društava koja čine FEAL GRUPU pozitivno završili prošlu poslovnu godinu.

U 2012. planirali smo usvajanje grupe novih proizvoda za graditeljstvo, usvajanje nove tehnologije površinske zaštite aluminija i zavarivanja aluminija. U tijeku je kadrovsko usavršavanje i specijalizacija djelatnika te, uvođenje nove softverske podrške proizvodnje i prodaje.

Usvajanjem novih proizvoda i izlaskom na nova tržišta, u Širokom Brijegu očekujemo povećanje prodaje u 2012. u odnosu na prethodnu godinu za dvanaest posto.

Kakav je odnos plasmana vaših proizvoda u inozemstvo, odnosno na domaćem tržištu?

Na tržištu BiH uglavnom plasiramo proizvode za graditeljstvo, kao i razne vrste namjenskih proizvoda (profili za ljestve, namještaj, elektroindustriju itd.) i možemo slobodno reći da pokrivamo najmanje dvije trećine tržišta. Naši kapaciteti su puno veći tako da većinu svojih proizvoda izvozimo što je više od 80% naše ukupne prodaje, od čega oko 60% realiziramo s našim partnerima iz Njemačke i Hrvatske.

Što trenutačno dominira u vašoj proizvodnji, sustavi za graditeljstvo, autoindustriju?

Ostali smo na tragu naše vizije, što znači primarno razvijamo i građevinske aluminijske sisteme, a istodobno stalno unaprijeđujemo tehnologiju i osposobljavamo kadrove za proizvodnju visokokvalitetnih industrijskih aluminijskih prešanih proizvoda. Fleksibilnost naše tehnologije i prilagodljivost djelatnika različitim tržišnim zahtjevima doprinijela je povećanju proizvodnje i prodaje u ovim kriznim vremenima.

Tako da smo na tržištu naše regije uglavnom plasirali proizvode graditeljstva, dok smo za tržište EU proizvodili industrijske proizvode za željeznicu, autoindustriju, proizvode posebnih namjena i dr.

S partnerima ste uz Europu i Aziju prisutni i na tržištima u Africi. O čemu se radi?

FEAL je od samog početka projektiranja proizvoda i odabirom proizvodne opreme orijentiran na izvozne poslove. Tako se FEAL-ovi proizvodi mogu naći u skoro svim europskim zemljama pa sve do Astane u Kazastanu. Već tri-četiri godine skupa s partnerima iz BiH i Njemačke izvozili smo proizvode u Iran i Libiju, a u posljednje vrijeme s partnerima iz Hrvatske otvaramo velike poslove u Alžiru vrijedne na desetine milijuna eura. Nama je posebno interesantno tržište sjeverne Afrike radi već stvorene pozicije i naše prilagodljive ponude proizvoda od jednostavnih prozorskih sistema do projektiranja i izvođena najsloženijih građevinskih objekata. Sve te poslove planiramo, kao i do sada, realizirati s našim partnerima u prvom redu iz BiH i Hrvatske.

Novi val kriza zahvatio je i ovu regiju. Odražava li se na vaše poslovanje?

Kriza u svijetu vlada već nekoliko godina, a na prostorima naše regije se sve vise manifestira. To se sve više ogleda u padu životnog standarda i stalnim povećanjem cijena energenata. Cijene aluminija su na niskoj razini, a cijene struje, goriva stalno rastu. Međutim, bez obzira na krizu, imamo širok spektar proizvoda, tako da se ta kriza manje osjeća na našem poslovanju.

Nedavno ste najavljivali pokretanje nove preše s najvećom snagom. Što ima od tih najava?

Tako je. Najavljivali smo investiranje u jednu veliku prešu ove godine. Za to smo pripremali elaborate i prikupljali ponude. Obavili smo i pregovore s dobavljačima opreme, davali obećanja većim kupcima da ćemo uložiti u jednu takvu investiciju, ali smo stali s ovim, jer ne znamo za čiji račun krenuti u ovakav rizik. Ne postoji nimalo zanimanja za ovakve projekte ni od državnih institucija, kao i ni od drugih struktura vlasti. Primjera radi, prostor koji nam je potreban za širenja za ovakav projekat se rješava u općini i županiji već godinama. Jednostavno nema interesa. K tome, sirovina poskupljuje, kriza je uveliko prisutna, tako da je to trenutno prevelik rizik. Nismo od toga odustali, ali da bi jedan takav velik projekt, koji bi donio veliki broj zaposljenja, zaživio treba se puno stvari poklopiti. Do nas nije, neka se drugi zapitaju do koga je…

Što za poslovanje FEAL-a znače stalne političke nestabilnosti vezane uz Aluminij iz Mostara i kakva je suradnja s ovim gigantom?

Aluminij Mostar ima ogromni značaj za cijelu regiju. Međutim, danas se nalazi u teškoj situaciji, što zbog krize, što zbog nerazumijevanja od različitih političkih struktura. Naša suradnja s Aluminijem je jako dobra.

FEAL uz pogone ulaže i u izobrazbu kadrova. Jeste li zadovoljni suradnjom s visokoškolskim ustanovama u BiH?

Jako dobro surađujemo i potičemo suradnju s fakultetima, naročito s fakultetima iz Mostara. Suradnja je na razini organiziranja posjeta studenata, angažiranje na razvoju različitih softvera za naše potrebe. Pokrenuta je inicijativa za neke zajedničke projekte, kao što su formiranje laboratorija za ispitivanje fasada, otvora, prozora, odnosno svega onoga što FEAL danas radi u europskim institutima i debelo plaća te usluge. U svakom slučaju postoji velik prostor za suradnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?