Korak u budućnost

'Svevideći' uređaj otkrivat će i otrovne igračke iz uvoza

\'29.11.2010., Zagreb - Reportaza iz Fizickog odjela Prirodoslovno matematickog fakulteta sveusilista u Zagrebu gdje se sutra otvara Laboratorij za nuklearnu magnetsku rezonanciju cvrstog stanja. Inve
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
30.11.2010.
u 08:00

Upotrebom stroja za nuklearnu magnetsku rezonanciju i gospodarstvenici će lako ispitati koliko maslinovo ulje, crno vino preradom gubi ljekovitost

Iako je dolaskom krize u hrvatskoj znanosti gotovo sve zamrlo, danas je za akademsku zajednicu sretan dan.

Ima ga i Ljubljana

Na Odsjeku za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu otvara se laboratorij za nuklearnu magnetsku rezonanciju (NMR) u kojem će se na dva NMR spektrometra, vrijedna oko 460 tisuća eura, proučavati krute, čvrste tvari, odnosno materijali budućnosti. Riječ je o prvom takvom laboratoriju u Hrvatskoj pa i šire jer slične ima još jedino Ljubljana u ovom dijelu Europe.

Koliko su zapravo vrijedni najbolje govori podatak da se po broju NMR spektrometara mjeri razvitak neke zemlje. U Japanu, primjerice, svoj NMR spektrometar ima svaki grad.

– Primjena ovih uređaja je golema. Najčešće se koriste za istraživanje tzv. materijala budućnosti, poput supravodiča. Poboljšavanjem njihovih svojstava može se postići smanjenje potrošnje električne energije u budućnosti. Uređaji se isto tako koriste za poboljšanje magnetskih materijala za hard diskove. Prije nekoliko godina Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je upravo za otkrivanje novog magnetskog materijala koji je povećao hard diskove 20 puta – objašnjava profesor Miroslav Požek, koordinator projekta.

Primjena je, dodaje, moguća i u geoznanosti jer se uređajima mogu proučavati i stijene, ali i u prehrambenoj industriji. Primjerice, iz kristaliziranog maslinova ulja moguće je vidjeti koliko ulje u preradi gubi ljekovitih, antioksidativnih svojstava. A na sličan se način mogu istraživati i svojstva meda, kao i dijelovi crnog vina koji ga čine kvalitetnim.

– Upravo zbog te široke primjene cilj nam je privući gospodarstvenike za koje u veljači organiziramo seminare jer im želimo pokazati što možemo. Osim maslinara, vinara, medara, koristi od novog laboratorija može imati i naftna industrija jer se uređajima mogu ispitivati svojstva plastike, potom industrija autoguma, ali i farmaceuti zainteresirani za bolja svojstva kapsula za pakiranje lijekova – objašnjava profesor Požek.

Kontrola uvezene robe

Laboratorij će biti na raspolaganju i državi u svim slučajevima u kojima je potrebna kontrola uvezenih proizvoda.

– Pojavi li se opet problem s igračkama iz Kine, upravo u ovom novom laboratoriju moći će se utvrditi jesu li igračke štetne ili nisu – kaže profesor Antonio Dučić, suradnik na projektu. Inače, Odsjek za fiziku ovakav je laboratorij trebao dobiti prije točno 19 godina. Još 1991. godine prvi hrvatski ministar znanosti i tehnologije, profesor Osman Muftić potpisao je ugovor kojim je iz proračuna trebalo biti izdvojeno oko milijun maraka za osnivanje laboratorija. Međutim, došao je rat i od investicije nije bilo ništa. A znanstvenici koji su se tada školovali za rad u tom "nesuđenom" laboratoriju otišli su u inozemstvo i danas rade u poznatim europskim NMR laboratorijima. Na svu sreću, to se ovaj put neće ponoviti.

Jer deseteročlani tim fizičara sa zagrebačkog PMF-a, koji se zadnje dvije godine obučavao za rad na uređajima, ovaj put ima na čemu raditi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?