VATIKAN

Sveta Stolica nakon sporazuma s BiH uskoro bira vojnog biskupa

nunciji
VL FOTO
23.07.2010.
u 08:08

Značajan dio institucija ne poštuje odluke revizija koje katkada izgledaju kao optužnice zbog brojnih kršenja zakona

U Sarajevu je jučer održana sjednica Mješovitog povjerenstva za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor koja će vjerojatno biti jedna od posljednjih u ovome sazivu. Sjednicom su supredsjedali apostolski nuncij u BiH Alessandro D’Errico i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

Novi biskup

Zaključeno je zajednički da je potpisani ugovor između Svete Stolice i BiH o dušebrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga u BiH važno postignuće u radu ovog povjerenstva te da bi do polovine rujna ove godine trebali biti razmijenjeni ratifikacijski instrumenti između strana potpisnica. Temeljem tog ugovora Sveta Stolica u BiH će osnovati vojni ordinarijat za dušebrižništvo katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga BiH, a vojnog ordinarija će imenovati Sveti Otac, o čemu će prethodno obavijestiti Vijeće ministara BiH. Izbor šestog biskupa u BiH jednak je kao i za biranje drugih biskupa, aktualnih članova Biskupske konferencije. Naime, najprije se od odabranih osoba unutar krajevne crkve zatraže prijedlozi o mogućim kandidatima, a zatim se ti prijedlozi razmatraju i izbor se suzi na nekoliko kandidata. U konačnici o imenovanju biskupa odlučuje Sveta Stolica. Članovi Mješovitog međudržavnog povjerenstva su raspravljali i o neradnim danima za katolike vjernike u BiH, kao i pitanjima iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa BiH.

Kraj mandata

Temeljnim ugovorom između Svete Stolice i BiH, koji je ratificiran 2007., uređuju se i neradni dani za katolike u cijeloj zemlji. Ministarstvo pravosuđa kojemu je na čelu Bariša Čolak trebalo bi pripremiti izmjene zakona prema kojemu bi neradni dani za katolike u cijeloj zemlji bile nedjelje, ali i sljedeće svetkovine: 6. siječnja - Bogojavljenje, Tijelovo, 15. kolovoza - Uznesenje BDM, 1. studenoga - Svi sveti i 25. prosinca - Božić. Povjerenstvo bi trebalo održati još dvije sjednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?