POTPORA

Sveta Stolica i Zagreb lobiraju za popravljanje pozicije Hrvata u BiH

josipovic
VL FOTO
21.10.2010.
u 08:30

Položaj Hrvata nakon izbora u BiH dominirao susretom Mambertija, Josipovića, J. Kosor i V. Šeksa

Državni tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti susreo se jučer u Zagrebu s vodećim ljudima Hrvatske, predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom tijekom kojih je, uz potporu ulasku Hrvatske u EU, dominirala tema položaja Hrvata u BiH nakon posljednjih izbora i pokušaja da se ignorira njihova većinski izražena politička volja.

Problem sustava

Sveta Stolica je zabrinuta za položaj Hrvata katolika u BiH, njihove neravnopravnosti i političkog položaja nakon posljednjih izbora, o čemu svjedoči i da je značajan dio privatnoga susreta Sveti Otac Benedikt XVI. s predsjednikom Josipovićem nedavno posvetio upravo ovoj temi. Kako su naveli iz ureda predsjednika, Josipović i tajnik Mambert su istaknuli ‘podudarnost interesa u očuvanju narodnosne i kulturne prisutnosti Hrvata u BiH kroz osiguranje njihove političke, ustavne i faktične ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda’. Iako je slična diplomatska formulacija uobičajena u priopćenjima nakon razgovora s predstavnicima vatikanske diplomacije istaknuta i nakon susreta s drugim dužnosnicima, potpredsjednik Sabora je iznio dio ozračja o gledanju na položaj Hrvata nakon izbora.

Zagreb zabrinut

Šeks je istaknuo ‘zabrinutost za stanje u Bosni i Hercegovini, posebice za opstanak Hrvata katolika u toj zemlji’. Zajednički je naglašeno da se budućnost BiH mora temeljiti na konceptu cjelovitosti države i jednakopravnosti naroda koji tamo žive. Jednako je poručeno i nakon susreta premijerke s nadbiskupom Mambertijem.

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:23 21.10.2010.

Vrlo brzo slijedi proglesenje Hrvatske Republike u Bosni i Hercegovini. Ovo je posljednji pokusaj brice da od guzice napravi lice! Ukoliko i ovo ne bude funkcioniralo sudija ce svirati kraj, tj konacnu podjelu BiH Bog i Pravi Hrvati Za Dom

OB
-obrisani-
00:24 22.10.2010.

Ovo sto se dogadja u bosni i Hercegovini je promisljen cin da u federaciji muslimani osmalije zavladaju cijelim podrucjem 51%zupanije.Samo jedno su zaboravili da su Hrvati prolazili jos teza pocevsi od osmalija ,Austro ugarske ,srboslavije i domovinski rat od 1990.Ja sam uvijeren da cemo i ovaj boj dobiti jer mi Hrvati smo vijeciti pobijednici i uz Bozju pomoc kao i zagovor majke Bozije izborit cemo se za sve Hrvatsku zupaniju u kojoj iznad Hrvata moze biti samo svemoguci Bog i nitko drugi.Zato prihvati mo se posla i pocnimo razmisljati kao i 1990.sa svojim tijelima kad smo zaustavili srbo cetnicku armadu na putu od Mostara prema moru .Te cinjenice su po svoj prilici balije vec zaboravile ,samo ih zelim na to posijetiti.A sada zivi i veseli bili BOG I HRVATI.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?