KRIMINAL

Šverca se cigaretama, pićem, stokom...Droga i u pošti

cigarete, šverc
Arhiv VL/Zdravko Bičak
04.01.2011.
u 09:50

U posljednjih pet godina Tužiteljstvo BiH podiglo više od 180 optužnica protiv 220 osoba zbog šverca robom

Godišnje se Tužiteljstvu BIH dostavlja između 34 i 60 izvješća vezanih uz krijumčarenje raznom robom. Premda većina izvješća Tužiteljstva BiH ukazuje na činjenice prema kojima se prijave najčešće odnose na krijumčarenje cigaretama, droge, alkohola, kave pa čak i krupne stoke, kazne za ovakvu vrstu prekršaja obično su blage. S druge strane, siva ekonomija je i dalje problem koji dodatno opterećuje gospodarstvo u BiH. Prema jednoj analizi, navodi se podatak prema kojemu bi se nakon 60 posto prevedene sive ekonomije u legalne tokove javni prihodi mogli povećati za 1,9 milijardi maraka godišnje. Taj iznos bio bi približan zaduženju BiH kod Međunarodnog monetarnog fonda.

Droga u pošiljkama

Naime, ukoliko netko biva optužen da je član određene kriminalne skupine koja se bavi krijumčarenjem, može dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje jedne godine dana zatvora, ali ako je riječ o organiziranom kriminalu, slijedi kazna do tri godine zatvora. Međutim, prema izvješćima državnih institucija, može se s pravom zaključiti da je šverc postao grana koju je teško iskorijeniti. Naime, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u protekle dvije godine oduzeto je robe u vrijednosti od blizu 2 milijuna KM. Samo za prvih devet mjeseci 2009. godine djelatnici UNO-a oduzeli su robe u vrijednosti od 850.000 KM i podnijeli 334 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nelegalnog uvoza robe u BiH. Istodobno, podaci otkrivaju kako je od početka rada UNO privremeno oduzeo robu vrijednu blizu 30 milijuna KM. Kada je u pitanju šverc drogom, bilo je slučajeva da se droga krijumčarila i u poštanskim pošiljkama. Najveći dio privremeno oduzete robe u prošloj godini otpada na različite tekstilne proizvode, automobile i autodijelove, tehničku robu, cigarete kozmetiku, obuću, naočale, kavu i parfeme. U tom kontekstu važno je spomenuti kako su se na graničnim prijelazima najčešće oduzimale krivotvorine svjetskih brendova poput Pume, Adidadsa, Nikea te takozvani dupljaci sunčanih naočala i parfema poznatih svjetskih tvrtki. Kako je većina privremeno oduzete robe otkrivena na naj frekventnijim graničnim prijelazima, zanimljiv je način otkrivanja takve robe. Prema podacima kojima raspolaže UNO, ukoliko je riječ o krivotvorenoj robi, ova vrsta robe najčešće biva fakturirana po veoma niskoj cijeni.

Detaljan pregled


Nakon što se otkrije veća količina robe s niskom cijenom, pristupa se njezinu detaljnom pregledu radi utvrđivanja originalnosti zaštitnog znaka. S druge strane, ni Tužiteljstvo BiH ne sjedni prekriženih ruku, o čemu govori i podatak da je u posljednjih pet godina podiglo više od 180 optužnica protiv 220 osoba zbog krijumčarenja robe. Prema podacima Tužiteljstva BiH, roba se najviše krijumčari iz susjednih zemalja, a najviše preko istočne granice BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?