OBRANA PRLIĆA

Švedski general optužen za odavanje informacija Srbima

prlic
VL FOTO
16.09.2010.
u 07:57

Sudeći prema dokumentima koji se ovih dana nalaze u Haaškom sudu, može se zaključiti kako je veliki dio međunarodnih snaga u BiH bio mreža obavještajaca koji su imali za cilj srpskoj strani osigurati povjerljive informacije

Osim što je obrana Jadranka Prlića zatražila istragu oko pozicije suca Prandlera i njegove veze s nekim od svjedoka tužiteljstva, zatraženo je da se poništi svjedočenje švedskoga generala Boa Pellnasa. Prlićeva obrana smatra kako ima dovoljno dokaza koji upućuju na to da je ovaj švedski časnik i visoki dužnosnik snaga UN-a koje su tijekom rata djelovale u BiH sudjelovao u odavanju tajnih informacija srpskoj strani koje su posebno imale štetan učinak na položaj Hrvata u to vrijeme. Kao i kod Viktora Andeeva, postoji mnoštvo dokaza iz tvz. Mladićevih dnevnika u kojima se govori o tome kako su Srbi tijekom rata dobivali povjerljive informacije od međunarodnih snaga u BiH.

Sudeći prema dokumentima koji se ovih dana nalaze u Haaškom sudu, može se zaključiti kako je veliki dio međunarodnih snaga u BiH bio u stvarnosti mreža obavještajaca koji su imali za cilj srpskoj strani osigurati povjerljive informacije o druge dvije protivničke strane, ali i tome kako strani diplomati vide situaciju u BiH te ima li dovoljno volje za pokretanje NATO-ovih vojnih udara protiv Srba u Bosni.

Još nije poznato hoće li zahtjevi Prlićeve obrane biti uvaženi, ali može se reći kako su dokumenti koji su izašli u javnost i koji se mogu naći na brojnim web-portalima već sada podigli puno prašine i probudili sumnje u brojna svjedočanstva svjedoka tužiteljstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?