AVANTURA PREKO MREŽE

Sve više bračnih kriza zbog virtualne nevjere preko neta

nevjera
VL FOTO
13.06.2011.
u 16:42

Društvene mreže, a prvenstveno Facebook, omogućavaju bračnim partnerima da potraže “ljubavnu avanturu” ne izlazeći izvan zidova doma

Obiteljska savjetovališta u Bosni i Hercegovini imaju sve više posla. Premda kod nas ne postoji kultura obraćanja ovakvim specijaliziranim ustanovama, podaci govore da se povećava broj građana koji zbog problema u obitelji traže stručnu i savjetodavnu pomoć.

Više od tisuću ljudi

Prošle godine samo u sarajevskom obiteljskom savjetovalištu pomoć je zatražilo više od tisuću ljudi, i to zbog različitih problema.

-Klijenti su se u savjetovalište javljali zbog različitih teškoća na planu psiho-socijalnog funkcioniranja. U tretmanu je zadržan najveći broj klijenata s teškoćama u odnosima, naročito obiteljskim i bračno-partnerskim, zatim klijenata koji su doživjeli različita traumatska iskustva, odnosno imali problema na intrapsihičkom planu, te djece i mladih s ponašanjem, problemima sa školskom disciplinom, učenjem i emocionalnim teškoćama, navodi u svom godišnjem izvješću KJU „Porodično savjetovalište“ Sarajevo.

Odnosi roditelja i djece, posebno u situacijama kada dolazi do raskida braka, navode se kao čest problem zbog kojeg se traži pomoć u obiteljskom savjetovalištu. Uloga roditelja se pokazuje preteškom za mnoge osobe, a i institucija braka na sve je većim iskušenjima. Iskustva obiteljskog savjetovališta govore da je “model rješavanja konflikta razvodom sve učestaliji”.

Bračna nevjera nije nikakva novost, ali tehnološka modernizacija i sve masovnije korištenje interneta bacilo je novo svjetlo i na bračne odnose. U porastu je broj osoba koje pomoć u obiteljskom savjetovalištu traže zbog novog oblika izvanbračnih veza, “virtualne ljubavi” - preko interneta.

-Na partnerskoj razini najčešći problem klijenata bio je u sferi nezadovoljstva partnerskim odnosom, izvanbračnih veza – „virtualne ljubavi“, ljubomore partnera, fizičkog i emocionalnog udaljavanjanja partnera, seksualne disfunkcije, konfliktnih odnosa, te njihovo razrješavanje raskidom braka, ističe se u izvješću. Društvene mreže, prvenstveno Facebook, omogućavaju bračnim partnerima da potraže “ljubavnu avanturu” ne izlazeći izvan zidova vlastitog doma.

Stručna pomoć

Taj problem bračnih odnosa u zapadnim zemljama odavno je prepoznat kao raširena pojava, dok se o njoj kod nas uglavnom šuti. No, situacija se mijenja, pa su bračni parovi i u Bosni i Hercegovini sve više spremni obratiti se za stručnu pomoć u takvim situacijama. Za sada je prilična nepoznanica koliko je brakova u BiH završilo rastavom zbog “virtualne nevjere”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?