ANALIZA

Sve veći broj žalbi bh prosvjetnih radnika zbog mobinga u školama

djeca
01.07.2010.
u 09:55

Žene se žale zbog prava na naknadu za vrijeme porodiljne odsutnosti, profesori na mobing, povratnici na diskriminaciju

Nedavno prezentirano godišnje izvješće o rezultatima aktivnosti ombudsmana BiH otkriva da se i dalje u znatnoj mjeri krše ljudska prava u BiH. Značajan pokazatelj djelovanja ombudsmana je broj predmeta, a čija struktura je znak povreda prava. Tako su u instituciju ombudsmana tijekom 2009. iz prethodnih godina prenesena 1103 predmeta, od kojih u Ured Banjoj Luci 258 predmeta, a u Ured u Sarajevu 845 predmeta.

Tri specijalna izvješća

U odnosu na vrstu povrede prava najviše predmeta u prošloj godini je zaprimljeno u Odjelu za ekonomska, socijalna i kulturna prava (523) i Odjelu za politička i građanska prava. Inače, registrirani predmeti u ovoj instituciji najčešće imaju višestruke povrede kršenja prava. Tako se primjerice diskriminacija najčešće veže s kršenjem prava u oblasti rada, obrazovanja, prava na povratak i slično. Također je evidentno i kršenje prava djece, a ono se najčešće javlja u području socijalne skrbi, ali i prava na pristup identifikacijskim dokumentima. Ombudsmani su također sastavili i tri specijalna izvješća koja na sveobuhvatan način analiziraju stanje ljudskih prava u određenim područjima, a vezano za određene kategorije građana. Riječ o izvješćima o stanju u ustanovama za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Bosni i Hercegovini, izvješću o stanju zatvorima, kao i o izvješću o žalbama žena zbog prava na naknadu za vrijeme porodiljne odsutnosti.

Kršenje političkih prava

Navodi se da ono što posebno dovodi do pravne nesigurnosti građana je postupanje upravnih organa u postupku po pravnim lijekovima. U ovom slučaju je riječ o pravosuđu koje i dalje karakterizira dugotrajnost sudbenih postupaka i posebice nedjelotvorna provedba sudbenih odluka. Slična je situacija i s uvezivanjem radnog staža. U izvješću se navodi kako zabrinjava jer stiže sve veći broj žalbi prosvjetnih djelatnika zbog mobinga od uprave škola, ali ima i žalbi vezanih uz imenovanje upravnih odbora i izbora ravnatelja škola. U instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH zaprimljena su u 2009. ukupno 424 predmeta koja se odnose na nadležnosti Odjela za praćenje građanskih i političkih prava, i to u Uredu u Sarajevu 293 predmeta, u Banjoj Luci 76 predmeta i Brčkom 55 predmeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?