VIRUSI I TROVANJA

Sve veći broj oboljelih na hitnoj - potreban oprez

sladoled, frape (1)
DPA/PIXSELL
22.08.2013.
u 09:15

Manifestiraju se kao povraćanje, dijareja i povišena temperatura

Na redakcijski telefon jučer smo zaprimili nekolicinu poziva čitatelja Večernjaka koji su se požalili da je hitna prepuna djece i odraslih koji imaju problema s crijevnim virusima, trovanjima i drugim problemima... Neki od njih su cijelu noć dežurali u bolnici dok su im djecu zadržavali u bolnici dajući im im infuziju kako bi ublažili simptome s kojima su dolazili. Riječ je o crijevnom virusu koji je proteklih dana poharao BiH i napunio domove zdravlja diljem BiH, a ni Mostar očito nije izuzetak.

Previše bolesnih

Kako nam je kazala jedna čitateljica koja je s djetetom dolazila kod liječnika zbog kontrole koja nije bila žurna, savjetovali su je da ide doma jer je u pitanju mala beba, a nalazi se među previše bolesne djece. Ambulanta je bila puna. Radi se zapravo o želučanom virusu za koji je karakteristično višednevno povraćanje, proljev i povišena temperatura. Uglavnom je riječ o virozi koja nakon terapije prođe za nekoliko dana. Zabilježen je povećan broj pacijenata u Banjoj Luci, Sarajevu, Tuzli..., kao i kod nas, a liječnici upozoravaju da je glavni uzrok loša osobna higijena, kao i fast food tijekom ljetnih mjeseci. Također, zaraze se najčešće dobiju zbog neredovnog pranja ruku i termički neobrađene hrane. S druge strane, za ovo doba godine, ovakvi virusi nisu ništa neobično jer vladaju kada su temperature jako visoke, a građani svakodnevno borave na kupalištima i jedu hranu koju nose od kuće i koja naposljetku po cijeli dan stoji u torbi na visokoj temperaturi. Posebno bi se trebalo pripaziti na konzumaciju namirnica koje se lako kvare poput sladoleda, voće i povrće treba dobro oprati, pripaziti na mliječne proizvode, a među najrizičnijim namirnicama je mljeveno meso poput pljeskavice. Adekvatno čuvanju hrane u frižideru i obrada hrane su od iznimne važnosti.

Osobna higijena

Kako je prije nekoliko dana naglasila i glavna federalna epidemiologinja Jelena Ravlija najbolje je preventivno djelovati na sprečavanju pojave viroze. “Osobna higijena jedna je od najvažnijih prepreka pojavi zaraznih, a i drugih bolesti među ljudima, a nasuprot tome, neodržavanje osobne higijene može dovesti do pojave zaraznih bolesti, kao što su obična prehlada, gripu, infektivni proljevi, zarazna žutica i druge crijevne zaraze, kao i pojavu kožnih bolesti, gljivičnih infekcija, svraba”, pojasnila je Ravlija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?