ALARMANTNO STANJE

Svaki sedmi bh. osnovnoškolac počinje pušiti već u 13. godini

Pušenje
Anto Magzan
03.08.2010.
u 08:12

Federacija BiH ima 37,6 posto pušača u starosnoj skupini od 18 do 65 god. - svaka treća osoba u toj dobi je pušač

Da pušenje predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, pokazuju i posljednja istraživanja Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Prema tim podacima, u porastu je stopa obolijevanja i smrtnosti od bolesti izravno prouzročenih pušenjem. Još više zabrinjava podatak da u osnovnim školama u BiH cigarete puši 15 posto djece.

Puši sve više mladih

Kako BiH na državnoj razini nema ministarstvo zdravstva, uvođenjem nadzora pušenja bave se entitetska ministarstva. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a koje su iznijeli na sjednici federalnog Parlamenta, u populaciji školske djece u dobi od 13 do 15 godina njih 14,3 posto izjasnilo se da su pušači. Tako svaki sedmi učenik u završnim razredima osnovne škole počinje pušiti, a statistike govore da većina osoba koje u ovom uzrastu počinju pušiti, ostaju doživotni ovisnici. Među pušačima u osnovnim školama nešto je više dječaka od djevojčica, a oko 60 posto ispitanika rekli su da imaju jednog ili oba roditelja pušača. Do ovih podataka došlo se zahvaljujući istraživanjima koja je zavod proveo u školama. 
Ispitivanjem je utvrđeno i da se prelaskom iz osnovnih u srednje škole broj pušača znatno povećava, jer tada velik broj djece upravo i počinje svoj pušački staž.

Prema istim podacima, Federacija BiH ima 37,6 posto stalnih pušača u starosnoj skupini od 18 do 65 godina, odnosno svaka treća osoba u toj dobi je pušač. Ispitivanje je pokazalo da je 
pasivnom pušenju na radnom mjestu svakodnevno izloženo 60 posto odrasloga stanovništva i preko 90 posto djece.

Zakon o uporabi duhana


Sve su ovo pokazatelji da i u BiH što prije treba krenuti u borbu za ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda, tvrde iz zavoda. Jedna od zadaća koje će BiH morati ostvariti na putu prema EU-u je i uvođenje zabrane pušenja na javnim mjestima. U javnosti je gotovo potpuno nepoznato da je Federacija BiH još 1998. godine donijela Zakon o ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda, no on nikada nije bio ništa više osim mrtvo slovo na papiru, nikada se nije ni pokušalo provesti ga. 
Tim zakonom, koji je još uvijek na snazi, regulirano je puno toga; primjerice zabrana pušenja vrijedi u obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kao i u ustanovama za boravak djece i studenata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?