PRAVILA U BIH

Svake godine se odriču računala, umjetnina... da bi nabavili nove

laptop
VL FOTO
16.08.2010.
u 08:00

Poznato je da uprava otpisuje imovinu kako bi nabavljala novu, često bez stvarnog razloga i potrebe. Svako 5. računalo dopušteno je otpisati na kraju godine

Državne institucije Bosne i Hercegovine godišnje otpisuju, odnosno brišu iz evidencije značajan postotak svoje imovine osim zemljišta. Pri tome ne rade ništa ilegalno, jer je važećim propisima jasno određeno koliko se koje imovine može otpisati tijekom jedne godine. Drugo je pitanje je li to doista neophodno i koliko opreme koja još može poslužiti svrsi bude stavljeno “izvan uporabe”. To se posebno odnosi na krizna vremena, kada bi se trebalo štedjeti na svakom koraku.

Nova imovina

Općepoznato je da kod nas uprava otpisuje imovinu kako bi nabavljala novu, često bez stvarnog razloga i potrebe. Bh. propisi omogućavaju ministarstvima, agencijama, uprava i drugim institucijama države da svake godine otpišu određenu količinu uredskog namještaja, računalne i elektroničke opreme te vozila, knjiga i drugih predmeta. Jedino što je izuzeto od procesa otpisa je zemljište, jer njega se ni u kojoj varijanti institucije ne smiju odreći. Sve drugo, uključujući i zgrade, dopušteno je staviti na popis za otpis. Naime, odlukom o visini godišnjih stopa otpisa stalne imovine kod proračunskih korisnika propisano je da institucije svake godine mogu otpisati 1,5 posto zgrada koje posjeduju. Tehnički je to, naravno, neizvodivo, ali knjigovodstveno, na papiru, ipak, jest. Ministarstva i druge institucije na kraju godine mogu otpisati i 10 posto uredskog namještaja, kao i svako peto računalo.

Likovna djela

Izvan uporabe se može staviti i 15 posto vozila i 20 posto elektroničke opreme. Usto, institucije BiH svake godine mogu bez kontrole otpisati cjelokupnu knjižnicu, stručne studije i likovna djela. Na popisu stvari koje je moguće u određenom postotku otpisati su i fotografska oprema, softveri, muzejski izlošci, rekreacijska i elektronička oprema, kao i ugradbena oprema. Mnoge institucije koriste i mogućnost da svu imovinu čija je vrijednost manja od 250 KM otpišu bez ikakvog pravdanja. Koliko je to neophodno, drugo je pitanje. Važno je, valjda, da je knjigovodstveno opravdano. Stope za obračun godišnje amortizacije trebaju primjenjivati svi proračunski korisnici, odnosno sve institucije i sva ostala tijela koja se financiraju iz proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, navodi se u spomenutoj odluci koja je u primjeni od kraja prošle godine. Zbog ovako jasno definiranog pravila, očito je da će na odgovornost biti pozvani oni koji eventualno ne otpišu imovinu u propisanim postocima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?