Broj oboljelih

Svaka druga zaražena osoba živi u Sarajevu

Dijaliza
26.09.2012.
u 09:26

Na području Federacije prošlog mjeseca je prijavljeno 1190 osoba oboljelih od zaraznih bolesti, dok je u istom razdoblju 2011. prijavljeno 1283 oboljela

Strah od pojave tigrastih komaraca i virusa Zapadnog Nila u Bosni i Hercegovini stavio je u drugi plan sve druge zarazne bolesti koje su “tradicionalno“ prisutne na našem prostoru. Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je epidemiološka situacija prilično dobra.

Broj zaraženih

Broj zaraženih osoba u kolovozu smanjen je i u odnosu na srpanj, ali i u odnosu na kolovoz prošle godine. Na području Federacije prošlog mjeseca je prijavljeno 1190 osoba oboljelih od zaraznih i parazitarnih bolesti, dok je u istom razdoblju prošle godine prijavljeno 1283 oboljela. Ohrabrujuće je i što se nastavlja trend opadanja broja oboljelih od parotitisa, odnosno zaušnjaka, koji su u posljednjih godinu dana veliki zdravstveni problem u cijeloj BiH. Tijekom kolovoza prijavljeno je 25 slučajeva parotitisa, dok ih je u srpnju bilo 90. Najviše oboljelih registrirano je u Zeničko-dobojskoj županiji (11 slučajeva), dok u četiri županije nije zabilježen niti jedan slučaj ove bolesti. Među pet vodećih zaraznih bolesti u Federaciji BiH u proteklom mjesecu dominiraju crijevne zarazne bolesti, koje su karakteristične za ljetne mjesece. Najviše oboljelih je od enterokolitisa, ukupno 538 slučajeva. Slijedi varicela, odnosno vodene kozice, od koje je u kolovozu oboljelo 175 osoba. Trovanja hranom bilo je 87, a registriran je i značajniji broj oboljelih od TBC-a i salmonele. Među vodećim bolestima u osmom mjesecu ove godine nema parotitisa, što potvrđuje da je glavni val ove zaraze prošao.

Najviše u Sarajevu


Gledano po županijama, najveći broj slučaja zaraze registriran je u Sarajevskoj županiji. U kolovozu je u zdravstvenim ustanovama u ovoj županiji zabilježeno 505 slučajeva zaraznih bolesti, što je skoro polovina ukupnog broja zaraza u Federaciji. Na drugom mjestu je Zeničko-dobojska županija s 220 slučajeva, a na trećem Unsko-sanska županija, gdje su zabilježena 122 oboljela. Hercegovačke županije imaju relativno mali broj oboljelih, posebno u usporedbi s mnogoljudnim županijama, kao što je Sarajevo. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kolovozu je bilo 70 slučajeva zaraze, a u Zapadnohercegovačkoj županiji samo 14. Hercegbosanska županija imala je podnošljivih 20 slučajeva zaraznih bolesti. Relativno veliki broj oboljelih ima Tuzlanska (103), dok je znatno manji u Srednjobosanskoj županiji (69) i Bosanskopodrinjskoj županiji (58). Najbolja situacija je u Posavskoj županiji, gdje je u prošlom mjesecu bilo samo devet slučajeva zaraze. Epidemiolozi ističu kako nastavljaju s praćenjem stanja u Federaciji, te kako će javnost biti blagovremeno obaviještena o svim novim podacima o zarazama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?