Odgođena sjednica

Sva imenovanja i odluke čekat će do 22. studenoga

Sjednica
08.11.2012.
u 10:00

SDP, SNSD, HDZ BiH, HDZ 1990., SBB i SDS podržali odgodu zasjedanja

Zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojem je trebao biti izabran novi zamjenik predsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda prolongirano je do 22. studenoga. Kako je Večernjak i najavio, lideri nove šestorke dogovorili su da se sva imenovanja i odluke u državnom Parlamentu odgode do održavanja njihovog sastanka koji je planiran za 20. studenoga. Sukladno tom dogovoru, jučer je odmah nakon otvaranja sjednice Zastupničkog doma šef Kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović uime SDP-a, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SBB-a i SDS-a predložio odgodu zasjedanja.

Rekonstrukcija vlasti

- U obrazloženju ovog prijedloga zaključka konstatiramo da je proces rekonstrukcije parlamentarne većine na državnoj razini u završnoj fazi te da će u sljedećim danima biti finaliziran dogovor o programskim, projektnim i kadrovskim rješenjima. Stoga smatramo da je svrsishodno da se današnja sjednica prolongira do sljedećeg termina održavanja sjednica predviđenog kalendarom održavanja sjednica Zastupničkog doma, a to je 22. studenoga - objasnio je Magazinović. Očekivano, ovom prijedlogu usprotivili su se zastupnici SDA i Stranke za BiH, navodeći kako Zastupnički dom može odlučivati o pitanjima za koja nije neophodno usuglašavanje nove parlamentarne većine. - Izražavam zabrinutost i jednu nelagodu ovim neradom. Ovo je prešlo sve granice. Sad odgađamo do 22. studenoga, a pet-šest mjeseci ne radimo ništa. Razumijem probleme u dogovaranju. Javnost je informirana da je programsko-projektna suradnja, odnosno nova parlamentarna većina tu. Jutros nas ovdje dovodite i samo nam kažete ‘hvala, doviđenja, javite se 22. studenoga’. Ovo stvarno nema smisla - rezignirano je konstatirao Beriz Belkić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu). 

Prosvjed SDA

Slično je intonirano bilo i obraćanje šefa Kluba Stranke demokratske akcije Asima Sarajlića. On je prosvjedovao što ovaj zaključak šestorka nije predložila dan ranije, kada je održana sjednica proširenog kolegija. - Ne sporim pravo kolege Magazinovića i onih uime kojih je on ovo danas iznio pred ovaj dom, ali sazivati Parlament danas znajući da se neće dogoditi i s ovakvim opširnim dnevnim redom. Valjda ovdje ima točaka oko kojih ne treba suglasnost parlamentarne većine, oko kojih već imamo stavove - kazao je Sarajlić.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Božo Ljubić odbacio je tvrdnje o neradu Parlamenta, a njegov zamjenik, Milorad Živković kazao je kako se usvajanjem ovakvog zaključka “daje šansa sporazumu”. Izvjesno je da će Socijaldemokratska partija ponovno kandidirati Denisa Bećirovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?