ZNAKOVITA TIŠINA

Šutnja EU na izbor politički podobnih kandidata u BiH

euzastava
Arhiva VL
20.07.2011.
u 10:31

Iako se očekivalo da će europske institucije koje su pokazale zanimanje za ovu tematiku reagirati nakon ovakvih ponašanja članova Parlamenta, mnogi su mišljenja kako postoji tajni dogovor domaćih i stranih dužnosnika

Zbog godišnjih odmora, nerazumijevanja cijelog procesa ili zakulisnih igara, izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini još nije reagiralo na skandalozno ponašanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH koji je po političkim, a ne profesionalnim kriterijima izabrao rukovodstvo novouspostavljene Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Rang lista

Iako je povjerenstvo za izbor, u kojem su sjedili i predstavnici Parlamenta BiH, utvrdilo rang listu na kojoj su najbolje plasirani kandidati iz tri naroda Ramiz Huremagić, Milan Krulj i Blanka Benković, politika je presudila da na čelo antikorupcijske agencije dođu Sead Lisak, Sreto Pekić i Dragan Slipac. Oni su bili znatno lošije rangirani, a Pekić je čak bio posljednji na popisu od 15 ocijenjenih kandidata. Kolegij Zastupničkog doma je prošlog tjedna nakon političkih konzultacija, ipak, odabrao njih, a ne Huremagića, Krulja i Benković. Europska komisija je u više navrata tražila od Parlamenta BiH da se pri izboru čelnika Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije drži profesionalnih, a ne političkih kriterija. Pred samo izjašnjavanje zastupnika stigla je i pismena urgencija iz diplomatskog predstavništva EU u Sarajevu. No, iako je glasovanje održano još prošlog tjedna, Izaslanstvo EU-a još se nije oglasilo tim povodom. Naši višestruki pokušaji da dobijemo, treba li reći, očekivanu reakciju iz predstavništva EU-a, nisu dali rezultata.

Godišnji odmori

Njihova šutnja moguća je posljedica godišnjih odmora koji su „zahvatili“ sva diplomatska predstavništva u BiH ili prešutne nagodbe s vodećim bh. strankama da izaberu kandidate po svojoj volji. Što god bilo, potpuno je devalviran rad povjerenstva koje je mjesecima provodilo proceduru izbora i rangiranja kandidata i pri tome potrošilo značajna sredstva poreznih obveznika u BiH. Na to su upozorili i iz Transparency internationala. Jedine organizacije, čini se, koja vidi problem u politizaciji borbe protiv korupcije u BiH. - Nadamo se da će u Domu naroda doći do izmjene ove odluke i da će biti uzeta u obzir rang lista. Čemu onda uopće cijela procedura izbora kandidata, njihovog intervjuiranja i rangiranja, kada je politički dogovor taj od kojeg sve ovisi - kazao je za Večernjak direktor TI-a Srđan Blagovčanin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?