Manifestacija

Susret za bolje sutra

Religija
15.06.2012.
u 09:54

“Ovo je istina mali korak, ali važan za budućnost, to je korak suradnje”, smatra fra Anto Pušeljić

Odbor Međureligijskog vijeća BiH Orašje u sklopu provedbe projekta pod nazivom “Dan susreta za bolje sutra“ organizirao je nekoliko jednodnevnih sadržaja koje je proveo na području Orašja, Tolise i Donjeg Žabara. Ova je manifestacija plod seminara održanog u ožujku u Orašju, na kojem su sudjelovali članovi MRV-a iz Orašja, Brčkog, Bijeljine i Goražda.

Obilazak mjesta

Tijekom jednodnevnih sadržaja druženja svi sudionici svojevrsne manifestacije posjetili su pravoslavnu crkvu u Donjem Žabaru, džamiju Azizija u Orašju i crkvu Uznesenja BDM i franjevački samostan u Tolisi. Nakon obilaska vjerskih objekata upriličeno je druženje u toliškom Dvoru, gdje su žene iz općina Donji Žabar i Orašje, iz sve tri vjerske skupine potrudile okusima hrane približiti kuhinje i tradicionalna jela. Sve je bilo začinjeno i Kulturno-umjetničkim programom u izvedbi Bošnjačkog zbora Orašje te KUD-ovi iz Donjeg Žabara i Matića. -Ovo je mali, ali važan korak za budućnost, korak je to suradnje. Cilj je bio pronaći ono što nas povezuje, u čemu smo slični, kako bi na tome gradili svoju zajednicu i budućnost, izjavio je fra Anto Pušeljić, župnik župe Orašje.

Različitosti obogaćuju

Oraški imam Salim ef. Kanlić smatra kako je postignut cilj seminara usmjeren prema boljem upoznavanjem i druženju osobito mladih.

-Ljudi dovoljno ne poznaju jedni druge, a čovjeka uvijek plaši ono što ne poznaje. Cilj je bio da se sruše nevidljivi zidovi koji nas razdvajaju, smatra oraški imam Kanlić. To nam je potvrdio i pravoslavni svećenik Jovo Mihajlović iz Donjeg Žabara. -Međureligijsko vijeće Odbor Orašje imalo je zadatak da provedemo dan zajedno i upoznamo se u svim svojim različitostima. Cilj je uvidjeti koliko smo slični, ali i različiti. Moramo naučiti živjeti u toj različitosti kako bismo živjeli jedni s drugima. Treba znati i uvidjeti da je naše bogatstvo u svim tim razlikama, zaključuje Mihajlović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?