Planovi za Brazil

Sušić i Džeko bili su glavne poluge BiH u kvalifikacijama za SP

Utakmica
17.10.2013.
u 10:28

BiH neće imati veliku podršku u Brazilu. Za put treba 10-ak tisuća eura, ali bit će onih koji će dizati i kredite kako bi otišli

Ipak nije san... Igrači nogometne reprezentacije BiH u Sarajevo su sletjeli sat i pol iza ponoći, a svjedoci kažu kako su već u zrakoplovu napravili neviđenu feštu, koja se nastavila nakon slijetanja na sarajevsku zračnu luku.

Pjesma po dolasku


Tamo su ih dočekali novinari, a glasnogovornica Nogometnog saveza Slavica Pecikoza po prvi put nije imala problema oko toga koji će igrač doći na konferenciju za medije. Bili su svi, a dok je izbornik Safet Sušić zahvaljivao svima redom, Edin Džeko je pjevao pjesmu:

- Oj, Safete, Sajo, Sarajlijo, o što si se bolan zaljubio..., Safete, dilbere..., orilo se iz grla bh. nogometaša, koji su si dali malo oduška. Zaslužili su ga jer su nogometnu BiH prvi put u njenoj povijesti odveli na jedno veliko natjecanje. BiH je prvi put na Svjetskom prvenstvu, a taj veličanstveni uspjeh proslavljen je na ulicama glavnoga grada BiH, na kojem je igrače dočekalo više od 50.000 navijača. Od izlaska sa zračne luke u otvorenom autobusu, igrači su imali podršku. Nekoliko tisuća navijača BiH su ispred zračne luke prvi pozdraviti nogometaše BiH. Opasnija od Slovačke, Grčke i Litve u ovim kvalifikacijama bila je samo vožnja otvorenim autobusom, s obzirom na to kako su igrači u zanosu zaboravili na nekoliko mostova, te nekoliko prometnih znakova sa semaforima, a posebno opasna je bila bakljada u centru, s obzirom na to da su tramvajske žice, pune struje bile iznad glava bh. igrača. Srećom, sve je prošlo bez posljedica, a onda je uslijedilo nešto veličanstveno. Rijeka navijača ispred Vječne vatre, a nogometaši BiH na balkonu.

Nekoliko igrača BiH se obratilo navijačima i doveli su ozračje do usijanja, a deseci tisuća grla su uglas navijali i ponavljali sve što su izgovorili naši heroji. Nakon pjesme, krenulo se u restoran Bosnu, gdje je slavlje nastavljeno do ranih jutarnjih sati, a mnogi od bh. igrača nisu ni spavali, jer su ujutro imali letove prema svojim klubovima.

- Probudiš se i shvatiš da to nije bio san. Stvarno smo u Brazilu - napisao je najbolji igrač BiH u kvalifikacijama za odlazak na SP Edin Džeko, koji je s 10 golova obilježio ove kvalifikacije. Dva su, ipak, bila ključna, oba protiv Grčke, koju je uz pomoć Misimovića srušio u Zenici. Taj trenutak je bio i prijelomni u kvalifikacijama, jer Grcima su uspjeli zabiti tri gola na jednom meču, a usporedbe radi, Grci su u skupini G primili sveukupno četiri gola. Dva su djelo Džeke, koji je odigrao svih 900 minuta u kvalifikacijama, i uz Asmira Begovića i Emira Spahića, jedini je cijelo vrijeme bio na terenu. Naravno, svi zmajevi su dali ogroman doprinos plasmanu na SP, a najveći je dao ipak Safet Sušić - najveći igrač BiH svih vremena, a od utorka navečer i najveći trener BiH.

Slatka zadaća


Pape će ostati upisan u povijest kao čovjek koji je odveo BiH na njeno prvo veliko natjecanje i što god mislili o njemu, činjenica je kako je Sušiću pošlo za rukom ono što nikome nije do sada. - Hvala svima što ste vjerovali u nas. Od početka kvalifikacija cilj je bio jasan - plasman na SP, a na kraju smo to i uspjeli. Obećano smo ispunili i svi imamo velike zasluge za to, posebno Odbor za normalizaciju na čelu s Ivicom Osimom, te kasnije s predsjednikom Elvedinom Begićem. Naravno, igrači su najzaslužniji za sve - kazao je Sušić koji je prije meča priznao kako mu je utakmica u Kaunasu najvažnija utakmica u karijeri, a na kraju ju je dobio teškom mukom, i to zahvaljujući majstorstvu Edina Džeke, te lucidnošću Vedada Ibiševića, koji su kreirali jedini pogodak. Sada, Sušiću predstoji slatka zadaća, da izabere putnike na SP, a svi oni koji su igrali u kvalifikacijama zaslužili su da se nađu u Brazilu. Njima treba dodati još Anela Hadžića i Seada Kolašinca, te ozlijeđenog Ognjena Vranješa.

Na SP-u BiH nema što izgubiti, a može biti najveće iznenađenje, s obzirom na to kako imamo uistinu nekoliko klasnih nogometaša.

Jedini problem će biti udaljenost, jer bh. reprezentativci su navikli da ih u svakom gradu gdje su gostovali prati po nekoliko tisuća navijača. S obzirom na udaljenost Brazila i cijene koje će biti, teško je očekivati veliki broj bh. navijača. Međutim, poznavajući fanatičnost bh. fanova, koji su i sami čekali svoje prvo veliko natjecanje, ne sumnjamo kako će ulice u Brazilu biti prepune šalova Bosne i Hercegovine. Naravno, za odlazak i boravak u Brazilu svaki navijač će, procjenjuje se, morati izdvojiti i do 10.000 eura (putovanje, smještaj, prijevoz u Brazilu), s obzirom na to da će cijene biti tri puta više nego je to sada slučaj.

Mnogi će navijači vjerojatno podići kredit i pohrliti u zemlju kave gdje ih je sve pozvao i njihov ljubimac Edin Džeko:

- Dođite u Brazil da nas bodrite. Tamo ćemo pokazati našu moć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?