Klimatske promjene

Suša i žega

Vrućina
12.07.2012.
u 09:38

Temperature preko 40 stupnjeva sve do polovine kolovoza

Tropske temperature bez padalina zadržat će se sve do polovine kolovoza, kazao je jučer Željko Majstorović, klimatolog i meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda BiH.

 Sušni period

 “Prema našim statističkim podacima možemo prognozirati da se neka osjetnija zahladnjenja, odnosno pad temperatura, mogu očekivati tek u drugoj polovini kolovoza”, kazao je Majstorović. Iako kaže da rekordi još uvijek nisu oboreni kada su u pitanju temperature, ističe kako je ovo rekordan sušni period. “Ovaj topli period traje još od svibnja, lipanj je bio naročito topao. Srednja temperatura je veoma visoka, a količina oborina vrlo niska i to je ono što stvara problem”, naglasio je Majstorović. Ističe kako je srednja temperatura izmjerena u Mostaru tijekom lipnja za 4 do 5 Celzijevih stupnjeva viša od prosjeka. Prosječna temperatura u Mostaru je bila oko 25 Celzijevih stupnjeva što je, prema Majstorovićevim riječima, veoma visoko za lipanj. Prema njegovim riječima do kraja srpnja će meteorološka slika biti veoma loša, budući da će i ovo biti enormno topao mjesec.

 Klima se mijenja

 Kada je u pitanju prognoza za sljedećih nekoliko dana svjetski meteorolozi prognoziraju nešto malo bolju situaciju, međutim većih količina oborina u idućem periodu neće biti. “Mi smo u našoj mjesečnoj prognozi predvidjeli da će u drugoj polovini mjeseca biti nešto više padalina nego u prvoj, međutim ako uzmemo u obzir da su u prvoj polovini te količine minorne čak i ako bude u drugoj polovini više padalina neće puno popraviti situaciju”, kazao je Majstorović. Dodaje kako oborina neće biti u svim krajevima BiH, odnosno padat će na pola teritorija zemlje. Majstorović naglašava kako je cijela ova godina rekordna kada su u pitanju vremenski uvjeti. “U svibnju smo imali rekordni snijeg u Sarajevu. Ti nam se rekordi događaju zbog činjenice da su klimatske promjene u tijeku. Srednja temperatura ne raste tolikom brzinom, ali povećana količina toplote odnosno energije u atmosferi izaziva sve veću promjenjivost vremena, rekorde, ekstremne situacije”, kaže Majstorović.  Ovakva klima, prema njegovim riječima, ostavlja jako loše posljedice na sve ljudske djelatnosti, a ističe da je najugroženija poljoprivreda .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?