ISTRAGA

Sumnje na kriminal u javnim nabavama vrijednim 21,4 mil. KM

korupcija
VL FOTO
30.04.2012.
u 10:46

Ovi podaci samo potvrđuju koliko je sustav javnih nabava u BiH pogodan za korupciju i razne druge malverzacije

 

Bosna i Hercegovina je rekorder u regiji po broju žalbi na obavljene postupke javnih nabava. Za godinu dana zaprimljeno je čak 1760 žalbi, a prema zaprimljenim kaznenim prijavama moguće su pronevjere s javnim nabavama u vrijednosti od najmanje 21,4 milijuna konvertibilnih maraka. Ovi podaci samo potvrđuju koliko je sustav javnih nabava u BiH pogodan za korupciju i razne druge malverzacije. Opterećenost Ureda za razmatranje žalbi, kao mjerodavnog tijela za prijavu svih nepravilnosti u postupku javnih nabava, povećava se iz godine u godinu, a od 2006. godine zaprimljeno je 8020 žalbi, što dovoljno govori o nepravilnostima u ovom sustavu. Primjerice, 2006. godine je bilo 669, a 2010. godine čak 1831 žalbi, što je skoro tri puta više. Prošle godine je bilo nešto manje žalbi i to 1760, ali to nije posljedica popravljanja stanja u oblasti javnih nabava, već činjenice da je zbog privremenog financiranja države prošle godine bilo znatno manje objavljenih postupaka javnih nabava koje se financiraju iz državnog proračuna.

Slaba točka

Da je bosanskohercegovački sustav javnih nabava slaba točka pokazuje i zadnje izvješće Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine u 2011. godini, u kojem se ističe kako u ovoj oblasti nije ostvaren napredak. Zanimljivo je pogledati i podatke o broju žalbi na javne nabave u susjednim zemljama. Tako je u Sloveniji registrirano samo 460 žalbi. U Crnoj Gori ih je bilo 516, a u Makedoniji 930. Nešto više, 1100 žalbi, bilo je na provedene procedure javnih nabava u Srbiji, dok je u Hrvatskoj evidentirana 1921 žalba, ali pri tome treba imati u vidu da su ovim brojem obuhvaćene i druge žalbe, jer Državno povjerenstvo za kontrolu postupaka javne nabave u Hrvatskoj ima znatno šire ovlasti nego slična tijela u drugim državama regije.

Puno žalbi

Usprkos iznimno velikom broju žalbi na provedene postupke javnih nabava, prošle godine je Ured za razmatranje žalbi mjerodavnim tužiteljstvima u BiH podnio kaznene prijave, odnosno izvješće o počinjenom kaznenom djelu u samo 13 predmeta protiv ukupno 12 ugovornih organa. Postoji sumnja da su počinjena kaznena djela u oblasti javnih nabava u vrijednosti od 21,4 milijuna maraka. U još devet predmeta unutar Ureda za razmatranje žalbi nije bilo dovoljne većine glasova za upućivanje kaznenih prijava tužiteljstvima. Tim predmetima je obuhvaćen dodatni iznos od skoro 3,7 milijuna maraka. Ovi podaci samo su još jedna potvrda da sustavu javnih nabava u BiH treba žurna i temeljita reforma.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?