NEREDI

Sukob specijalaca i radnika skrivila pogrešna odluka suda

granit
VL FOTO
19.10.2010.
u 07:58

U sukobu policije i radnika tvornice Granit ranjeno oko 30 osoba, sukob trajao gotovo sat vremena, upotrijebljen suzavac, psi, topovski udar. U aferu se umiješalo i Tužiteljstvo BiH koje traži pomoć Suda

“Izgledalo je kao bitka na Neretvi, a ne kao dolazak stečajnog upravitelja”, tvrde vidno umorni, neispavani, ali odlučni radnici tvrtke Granit Jablanica koji su nakon devetomjesečnog štrajka izbačeni iz kruga tvornice, i to poslije vatrenog krštenja sa specijalnom i sudbenom policijom. Umjesto stečajnog upravitelja koji je, prema odluci Suda u Konjicu trebao doći u 10 sati, iz guste jablaničke magle oko četiri ujutro iznenada su izronili naoružani specijalci u fantomkama i pancirnim prslucima.

Bombe, suzavac, psovka

Poštujući zapovijed suda “Granit noćas mora pasti”, u pravom ‘Blitzkriegu’ njih 300-tinjak, tvrde štrajkaši, s psima, suzavcem, dimnim bombama krenulo je u akciju. U općem metežu koji je nastao u krugu tvornice, tvrde mještani iz okolnih kuća, dopirali su zvuci eksplozija, vatrenog oružja, lavež pasa, zvuk policijskih sirena, vika i psovke sukobljene policije i štrajkaša. Epilog 45-mintnog obračuna u kojem su korišteni, suzavac, vatreno oružje, topovski udari, kamenice je 18 ozlijeđenih policajaca i 17 djelatnika radnika jablaničkoga Granita. Prvo su na nas ispalili suzavac, tvrdi u izjavi za naš list predsjednik Sindikata Granita Mensud Ćosić. Uz napomenu da nisu smeće da ih netko izbacuje iz tvornice, koju su odlučni braniti od daljnje krađe, vođa sindikalista priznaje da su pružili otpor policiji. Sukob je trajao oko 45 minuta, tvrdi on, postavljajući pitanje institucijama vlasti u kojim se državama na nevine radnike šalju psi, specijalci i suzavac!? Navodeći da će se za pravdu nastaviti boriti, štrajakši su ipak izbačeni iz kruga tvornice, dok policijski krugovi sastavljaju svoju verziju događaja. “Tukli su nas”, tvrde ogorčeni radnici pozivajući se na jednog iz vatrenog oružja ranjenog kolegu. “Tukli su nas” tvrde čelnici sudbene i specijalne policije, argumentirajući svoje tvrdnje zaplijenjenim petardama, topovskim udarima, željeznim šipkama. Zamjenik zapovjednika Sudbene policije FBiH Marijan Biletić tvrdi da je akcija izvedena radi osiguranja dolaska stečajnog upravitelja koji treba obaviti popis imovine. “Sve dalje nije u našoj nadležnosti”, istaknuo je Biletić napominjući da Sudbena policija nije dobila nikakav dopis iz Tužiteljstva BiH o obustavi provedbe svih aktivnosti. Naglašavajući da su se u Granitu dogodile ružne stvari, načelnik općine Jablanica Salem Dedić nije se želio upuštati u dublje analize nemilog događaja. “Ružno je da se ovakve stvari događaju”, kratko je konstatirao načelnik Dedić.

Odluka Tužiteljstva BiH

U cijelu aferu, koja bi mogla imati i dublje političke posljedice, uključilo se Tužiteljstvo BiH koje od mjerodavnih sudova traži obustave svih aktivnosti u svezi s provedbom stečaja u poduzeću Granit do okončanja njihove istrage. Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani, gospodarski kriminal i korupciju po žurnom je postupku uputio dopis Vrhovnom sudu FBiH kojim se traži obustavljanje aktivnosti mjerodavnih općinskih sudova u FBiH u svezi s provedbom postupka stečaja tvrtke Granit, s obzirom na to da se istraga Tužiteljstvo upravo odnosi na ispitivanje nezakonitosti stečaja, financijske pronevjere i zloporabe veće od 12,000.000 KM. Ista institucija Sudu BiH uputila je prijedlog da se izda nalog za osiguranje imovine i zabrana prodaje. “Frapirani smo! Nakon što je mafija pokrala i uništila tvrtku, sada država ovaj kriminal želi amenovati. Ignoriraju da je Granit pravomoćnom presudom o raskidu kupoprodajnog ugovora vraćen državi, a da je za danas najavljena odluka Općinskog suda u Sarajevu o poništenju preregistracije u poduzeću. Žele isti dan kada se odluka donosi iskoristiti posljednji trenutak da do kraja unište Granit”, kazao je vođa sindikata Mensud Ćosić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?