KONFERENCIJA

Sudovi u BiH zatrpani predmetima koje pravosuđe u EU ne poznaje

sudnica
14.11.2012.
u 10:28

Na sudovima se smanjuje broj starih predmeta, ali je on i dalje ogroman

U Sarajevu se održava dvodnevna regionalna konferencija o temi “Razmjena iskustava o smanjenju broja neriješenih predmeta“ koju je organizirao VSTV BiH u suradnji s Instrumentom Europske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija. Cilj konferencije je razgovor o neriješenim sudskim predmetima i razmjena pozitivnih iskustava rješavanja ovih slučajeva između svih zainteresiranih strana što je i jedna od preporuka s drugog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Europske unije i BiH koji je održan u studenom prošle godine.

Rješenja postoje...

Nazočnima su se u uvodnom dijeli konferencije obratili Milorad Novković, predsjednik VSTV-a BiH, Una Kelly, viša programska voditeljica u Odjelu za pravosuđe Izaslanstva EU-a u BiH te predstavnici država članica Europske unije i zemalja iz regije. Sporo rješavanje predmeta u sudovima predstavlja poseban problem u zemljama u procesu tranzicije iz socijalizma u tržišnu ekonomiju. Sudstvo u BiH se suočilo s hiperprodukcijom i poplavom nekih vrsta predmeta za koje europsko pravosuđe i ne zna, niti se kod njih mogu pojaviti ili se pojavljuju u manjem obujmu. Tako, europski sudovi nemaju posla s tisućama tužbi djelatnika i službenika koji vode sporove zbog promašenih takozvanih kolektivnih ugovora, također nemaju posla s tisućama tužbi logoraša, razvojačenih branitelja, civilnih žrtava rata, vojnih invalida kao i komunalnih predmeta. Prema riječima, predsjednika Županijskog suda u Mostaru Mladena Jurišića komunalne predmete u europskim sudovima rješavaju mirovna vijeća, naši su sudovi zatrpani istim. Stoga su se mogla čuti i neka rješenja za smanjenje neriješenih predmeta. Naime, u slučaju izmještanja ostavinskih predmeta u tijela uprave, gdje im je i mjesto, sudovi bi se odmah riješili oko 50 tisuća predmeta, a u slučaju izmještanja izvršnih predmeta iz sudova u određene privatne ili državne agencije, sudovi bi se riješili oko 300 tisuća predmeta.

Problemi sudova

Upravo navedeni primjeri predmeta koji obasipaju sudove u BiH izravno utječu i na ažurnost sudova. Zahvaljujući primjeni uputstva i mjera iz uputstva, tijekom ove godine 36 posto sudova u BiH je postalo ažurno u odnosu na 64 neažurnih sudova. Kada je u pitanju efikasnost sudstva u Bosni i Hercegovini, prema posljednjem izvješću VSTV-a BiH, iz 2010. godine preneseno je 502.381 predmeta, a tijekom prošle godine zaprimljeno je još 905.833 predmeta. S druge strane, tijekom prošle godine riješeno je 924 tisuće predmeta, a u ovu godinu preneseno je 478.762 predmeta koji su ostali nezavršeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?