POKAZATELJI

Sudovi u BiH su spori, ne poštuju se dogovori, lažu se partneri...

posao
Vl foto
31.05.2010.
u 09:14

Čak 47 posto poduzeća susreće se sa stranim poslovnim partnerima koji su financijski nedisciplinirani

Problemi u pregovaranju s menadžerima drugih poduzeća je pojava koja ima snažan negativan utjecaj na poslovanje poduzeća te je stoga neophodna žurna akcija na rješavanju tog problema u BiH, navodi se u istraživanju o poštivanju uvjeta ugovora kako domaćih tako i inozemnih tvrtki u BIH. Problemi koji su posebno identificirani tiču se: nepoštivanja postignutih dogovora, neprofesionalnost, lažnih obećanja i neistina. Kada su u pitanju domaća poduzeća koja ne poštuju uvjete ugovora, analiza je pokazala da se više od 90 posto poduzeća susreće s domaćim poslovnim partnerima koji ne poštuju uvjete ugovora.

Ne poštuju ugovor

Od ovih poduzeća oko 43 posto ocjenjuje da ova pojava ima snažno negativan utjecaj na poslovanje njihovih poduzeća i da je neophodna hitna akcija na rješavanju ovog problema, 50 posto ih smatra da ova pojava predstavlja problem u poslovanju njihovih poduzeća ali sa podnošljivim intenzitetom i 7 posto ih ocjenjuje da je ova pojava neutralna ili nema značajniji utjecaj na poslovanje njihovih poduzeća. Poduzeća uz ovaj problem ističu problem sporog rješavanja sudskih sporova. Financijska nediscipliniranost domaćih poslovnih partnera. Analiza je pokazala da se skoro sva poduzeća susreću sa domaćim poslovnim partnerima koji su financijski nedisciplinirani. Njih 33 posto ocjenjuje da ova pojava ima snažno negativan utjecaj na poslovanje njihovih poduzeća i da je neophodna hitna akcija na rješavanju ovog problema, a 67 posto ih ocjenjuje da ova pojava predstavlja problem u poslovanju njihovih poduzeća ali s podnošljivim intenzitetom. Uz ovaj problem identificirani su problemi sporog rješavanja sudskih procesa i nepoštovanje Zakona o stečaju.

Financijska nedisciplina

Kada je u pitanju financijska nediscipliniranost inozemnih poslovnih partnera, ova analiza je pokazala da se 47 posto poduzeća susreće sa stranim poslovnim partnerima koji su financijski nedisciplinirani. Njih 29 posto ocjenjuje da ova pojava ima snažno negativan utjecaj na poslovanje njihovih poduzeća i da je neophodna hitna akcija na rješavanju ovog problema, a 71 posto ih ocjenjuje da ova pojava predstavlja problem u poslovanju njihovih poduzeća, ali s podnošljivim intenzitetom. Neizvjesnost u slučaju poslovnih sporova također je jedan od problema koji opterećuje poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini. Tako je analiza pokazala da sva poduzeća ocjenjuju da postoji neizvjesnost u slučaju poslovnih sporova. Njih 67 posto ocjenjuje da ova pojava ima snažno negativan utjecaj na poslovanje njihovih poduzeća i da je neophodna hitna akcija na rješavanju ovog problema, 27 posto ih ocjenjuje da ova pojava predstavlja problem u poslovanju njihovih poduzeća ali sa podnošljivim intenzitetom, i 6 posto ih ocjenjuje da je ova pojava neutralna ili nema značajniji utjecaj na poslovanje njihovih poduzeća.

U analizi sudovi su opisani kao spori, pristrani i neažurni. S druge strane, analiza je pokazala da se oko 67 posto poduzeća susreće s konkurencijom u vidu jeftinog uvoza, što u končanici ima za posljedicu negativno poslovanje domaćih poduzeća.

U tom smislu čak se od 67 posto poduzeća koja imaju iskustva s konkurencijom u vidu jeftinog uvoza, njih 60 posto očitovalo kako ova pojava ima snažno negativan utjecaj na poslovanje njihovih poduzeća i da je neophodna hitna akcija na rješavanju ovog problema, a 40 posto ih ocjenjuje da ova pojava predstavlja problem u poslovanju njihovih poduzeća, ali s podnošljivim intenzitetom.

Komentari poduzeća su bili da ne postoji kontrola uvezene robe dok u isto vrijeme domaći proizvodi pri izvozu bivaju rigorozno kontrolirani u državama uvoznika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?