ZAŠTITA PODATAKA

Sudovi će podizati optužnice bez imena

bolnica
VL FOTO
23.06.2010.
u 11:12

Osuđenici se žale jer njihovi podaci ostaju dostupni javnosti putem interneta i godinama nakon odslužene kazne

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH zatražila je od Suda i Tužiteljstva BiH da uklone osobne podatke iz optužnica i presuda koje se nalaze na internetskim stranicama tih dviju pravosudnih institucija. U agenciji kažu da Zakonom o zaštiti osobnih podataka nije dozvoljeno da institucije objavljuju osobne podatke optuženih i osuđenih osoba.

Nedorečeni zakoni

- Zakoni su nedorečeni i potrebno ih je mijenjati. U svim zemljama u regiji sudovi i tužiteljstva ne objavljuju javno podatke o osobama protiv kojih se vode procesi. Mislimo da i mi u BiH moramo zaštititi podatke ljudi protiv kojih se vode procesi - rekli su nam u Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH. Oni su dodali kako će mijenjanje zakonske procedure biti dug i složen proces, pa su zato sada prema sudovima i tužiteljstvima izdali nalog za zaštitu osobnih podataka optuženih osoba. Inače, cijela priča je započela kada je jedna osoba koja je osuđena na zatvorsku kaznu od godinu dana uputila žalbu prema spomenutoj agenciji. - Podaci o ovom slučaju su bili dostupni na internetu i nakon što je osoba odslužila spomenutu kaznu. Sud i Tužiteljstvo su ispoštovali odluku agencije u tom slučaju i izbrisali podatke, ali razgovori predstavnika ovih institucija u vezi sa zaštitom podataka u optužnicama i presudama još traju. Sud BiH je nakon ovog slučaja povukao sve optužnice s web-stranice, dok Tužiteljstvo to još nije učinilo.

Velik interes javnosti

Tužiteljstvo BiH smatra da postoji velik javni interes za ono što radi ova institucija i da stoga te podatke ne treba skrivati od javnosti. Iz Suda BiH naveli su da o rješavanju pitanja objavljivanja osobnih podataka iz presuda još vode konsultacije, te da će Sud po tom pitanju postupiti prema rješenju Agencije za zaštitu osobnih podataka. - Ako dobijemo rješenje agencije, postupit ćemo po njemu. U tom slučaju, morat ćemo redigirati presude, što znači da u njima neće biti osobnih podataka osuđenih. Međutim, taj proces redigiranja sigurno će trajati nekoliko godina zbog velikog broja presuda - navela je glasnogovornica Suda Bosne i Hercegovine Manuela Hodžić. Mišljenje javnosti po ovom pitanju je podijeljeno. Dok jedni smatraju da podaci osuđenika trebaju biti dostupni kako bi javnost znala koji pojedinci su osuđeni i služili zatvorsku kaznu, drugi smatraju kako i onima koji su kršili zakon treba omogućiti prava kakva imaju i ostali građani. Konačno rješenje ovoga pitanja bi trebale dati vlasti, odnosno parlament koji je jedini nadležan za pokrenutanje procedure za promjenu zakona koji se odnose na ovu problematiku. Do sada nije bilo bilo kakve inicijative koje bi dale nagovijestiti da će uskoro doći do promjene situacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?