Derbi engleske lige

Sudar svjetova: Unitedova tradicija protiv arapskih milijuna

samir nasri
Reuters/Pixsell
30.04.2012.
u 09:16

Prvi put u povijesti Cityjeva momčad (467 milijuna) na tržištu vrijedi više od crvenih vragova (415 milijuna)

Dvoboj između dvaju Manchestera, Uniteda i Cityja, može se gledati kroz nekoliko aspekata. Ponajprije, bit će to bitka za Premiership, pobjednik najvjerojatnije osvaja naslov prvaka. Međutim, njihov dvoboj nešto je više od toga. Oduvijek je između ta dva kluba vladalo veliko rivalstvo, njihovi derbiji uvijek su bili prava poslastica za navijače. Nedavno istraživanje pokazalo je da je United klub s najviše navijača na svijetu, za njih navija čak 354 milijuna ljudi. Međutim, ono što je zanimljivo jest činjenica da u njihovu gradu više ljudi navija za City – građanski klub.

Cityjeva momčad vrjednija na tržištu

Ovaj dvoboj bit će i sukob tradicije protiv arapskih milijuna. Tradicija je definitivno na strani Uniteda koji je u svojoj prebogatoj povijesti osvojio čak 62 trofeja, dok ih „građani“ imaju svega 13. Kada je u pitanju novac, onda je City apsolutni pobjednik u posljednjih nekoliko godina. Otkako ih je šeik Mansour, član kraljevske obitelji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, preuzeo 2008., u klub je utrošeno gotovo milijardu eura. U sezoni 2010./2011. Manchester City prijavio je gubitak od 227 milijuna eura, što je najveći gubitak u povijesti engleskog nogometa. Kada bismo uspoređivali koliko su ova dva kluba potrošila na pojačanja u posljednje četiri godine, jasno bismo vidjeli da je „šeikova igračka“ uvelike nadmašila jedan od najpoznatijih klubova svijeta. U tom razdoblju City je potrošio vrtoglavih 580 milijuna eura, dok je United za pojačanja dao „svega“ 160 milijuna. Stoga ni ne čudi da prvi put u povijesti Cityjeva momčad (467 milijuna) na tržištu vrijedi više od crvenih vragova (415 milijuna).

Tko je najbolji u gradu?

Nogometni romantičari skloni su razmišljanju da novac ne može kupiti tradiciju i da „umjetno“ stvoreni klubovi nikada neće postati veliki. Međutim, nogomet je postao biznis i vremena se mijenjaju. I ako se dosad vjerovalo u tradiciju da novac ne stvara klub, City je na najboljem putu da to demantira. Listopadska šestica na Old Traffordu još uvijek odzvanja, a Cityjevo možebitno osvajanje prvenstva, prvo nakon 1968., samo bi potvrdilo nogometnu (r)evoluciju.

Večeras ćemo doznati tko je prvi u gradu, tko je trenutačno najbolji u Engleskoj. Tako je vjerojatno i najpoštenije, izravan dvoboj – pa što bude. I može Mancini piliti naopako i govoriti da City nema imperativ kada svi znamo da šeik nije uložio milijardu eura da bi bio drugi. Talijanu bi bilo bolje da razmišlja o tome kako nadmudriti starog lisca Fergusona. Bit će to uistinu sudar svjetova i mitski dvoboj dvaju potpuno različitih protivnika, a pobjednik može biti samo jedan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije