SVI U ZATVOR

Sud nijednom osuđeniku nije odredio rad za dobro društva

zatvorenik
VL FOTO
10.06.2010.
u 09:12

Kad se radi o povratnicima u činjenju kaznenih djela, sudovi neće dopustiti rad na opće dobro, nego će takve osobe morati služiti zatvorsku kaznu

Pravilnik o zamjeni zatvorske kazne, za osobe koje su osuđene na do šest mjeseci zatvora, radom za opće dobro, u Zapadnohercegovačkoj je županiji na snagu stupio još 1. travnja ove godine, međutim, sudovi do sada nisu ni jednom osuđeniku odredili da zatvorsku kaznu zamijeni radom za društveno dobro na slobodi.

Procjena suda

Kako pojašnjava ministar pravosuđa i uprave ZHŽ-a Božo Zovko, do sada je osam osoba tražilo od suda da im se dopusti zamjena zatvorske kazne radom za opće dobro, no sudovi su odbili takve zahtjeve. Ministar navodi da sudovi imaju jasne smjernice u ovim slučajevima te samostalno određuju kome će dopustiti zamjenu zatvorske kazne društveno korisnim radom. Sud to svakako neće učiniti ako je riječ o povratnicima u činjenju kaznenih djela. Zamjena zatvorske kazne radom za opće dobro dopušta se u slučajevima kada sud ocijeni da je uvjetna kazna nedovoljan oblik sankcije, ali da nije nužno da osoba bude poslana na služenje zatvorske kazne, nego da će rad za opće dobro postići svrhu kažnjavanja.

Potpisani ugovori

Takva se odluka neće donijeti ni u slučaju ako osoba prvi put čini kazneno djelo, a sud procjeni da bi boravak te osobe na slobodi mogao nekoga ugroziti i slično. Ministar Zovko također navodi da je ministarstvo, kojem sud upućuje zahtjev za potpisivanje sporazuma s nekom institucijom, tvrtkom ili ustanovom u kojoj bi neka osoba radila za opće dobro, dužno predmet riješiti u roku od godinu dana. Do sada je, kaže Zovko, potpisano osam ugovora s Crvenim križem i komunalnim tvrtkama u četiri općine Zapadnohercegovačke županije. Toliko ugovora je bilo nužno da bi se odluka provodila, ali će se premam potrebama, odnosno prema profilima osuđenih osoba, potpisivati i drugi ugovori s tvrtkama i sl.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?