Pravosnažno

Sud: Međugorska Gospa nije Bulino autorsko djelo!

gospa
VL FOTO
04.12.2011.
u 12:19

Odbijena tužba akademskog kipara Ilije Bule, koji je od Mile Perutine, proizvođača vjerskih suvenira i vlasnika obrtničke radnje u Međugorju, tražio 100.000 maraka

Nakon pet godina procesa, Županijski sud u Mostaru potvrdio je presudu kojom se odbija tužba akademskog kipara Ilije Bule iz Čapljine, nastanjenog u Zagrebu. On je u početku od Mile Perutine - Brace iz Mostara, proizvođača vjerskih suvenira na Buni i vlasnika obrtničke radnje u Međugorju, tražio odštetu od čak 100.000 maraka zbog povrede autorskih prava na djelo Međugorska Gospa. Taj umjetnik sa sarajevskom diplomom je za višegodišnjeg procesa smanjio odštetni zahtjev na 30.000 maraka, ali ni to očito nije pomoglo u navodima o krađi ‘autorskih prava’ te reprodukciji i stavljanju u promet.

Međutim, za to vrijeme nije se moglo dokazati da je upravo Bule autor spornog kipa visine 83 cm, unatoč tvrdnji da je njegovo identično djelo nastalo još 80-ih godina. U prilog tome je priložen i njegov zahtjev upućen tadašnjem Saveznom zavodu za zaštitu autorskih prava i patenata u Beogradu, otkuda je naknadno došlo da je prijedlog o tzv. Bulinoj Gospi odbijen. Budući da nije imao tu vrstu dokazne dokumentacije o umjetničkoj vrijednosti, uzalud je ukazivao na to da se njegovo ime nalazi iza kipa na oblaku, pa je i svaki odljevak potpisan. S druge strane, tuženi proizvođač je imao račun s početka 2006. na kojem stoji da je kalup kipa kupio u Italiji, i to od Marija Marina, majstora za alate u blizini Firence. Takav odljevak je prije toga navodno dovezen iz Kine.

Osim toga, Perutinin odvjetnik Nino Gvozdić isticao je iskaz svjedoka kako se “sva takva djela uglavnom razlikuju po položaju ruke i vela!” Na traženje umjetnika Bule da se iz prometa privremeno isključi kip Međugorske Gospe, po njemu je značilo nanijeti štetu čitavom svetištu, jer kipova s takvim imenom i izgledom ima na tisuće. Sam tuženi proizvođač ima više od 150 različitih modela, dok na ovom području postoji oko 100 radionica za suvenire. Inače, umjetnik je u svojoj suvenirnici prodavao kip po cijeni od 115 maraka, u prosječnoj količini od 500 komada godišnje, da bi se slično tipizirano djelo prije nekoliko godina pojavilo u prodaji i po nižoj cijeni više prodavalo hodočasnicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?