Slučaj Purda

Sud BiH odlučio da se Tihomira Purdu izruči Srbiji!

Purda (1)
Foto: VL
1/4
Autori: Silvana Perica, sve
18.02.2011.
u 09:53

Purdin odvjetnik Muselimović istaknuo je da će u roku od tri dana podnijeti žalbu na ovo rješenje

Sud BiH odlučio je da se hrvatskog branitelja Tihomira Purdu izruči Srbiji, potvrdio je za Večernji list njegov odvjetnik Josip Muselimović. Muselimović je istaknuo da će u roku od tri dana podnijeti žalbu na ovo rješenje. Taj rok istječe u ponedjeljak.

Nakon toga odluku o žalbi donosi apelacijsko vijeće, a konačnu odluku ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak.

To još uvijek ne znači da će Purda zaista biti izručen Srbiji jer će idućeg tjedna biti saslušan zajedno s Dankom Maslovom i Petrom Janjićem. Na temelju njihovih iskaza, Vladimir Vukčević, tužitelj za ratne zločine Srbije, donijet će odluku hoće li odustati od zahtjeva za izručenjem.

Proces protiv Purde i dalje ide na dva kolosijeka. Jedan je pred Sudom BiH, a drugi u saslušanjima na zahtjev srbijanskih tužitelja. Zanimljivo je što je Sud BiH u kratkom roku donio odluku o izručenju iako propisanih rokova nema. I oni su mogli čekati da srbijanski tužitelji ispitaju trojicu hrvatskih branitelja.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je, osvrćući se na slučaj Purda, na pitanje može li se tražiti i međunarodna pravna pomoć, rekao:

- Postoji i takva mogućnost, no tek ako pravosudna tijela BiH donesu odluku o izručenju. U tom slučaju Purda se može obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, rekao je ministar.

Bošnjaković je također ponovio da će Danko Maslov i Petar Janjić Tromblon biti saslušani u četvrtak pred srbijanskim tužiteljima u Vukovaru.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 3

KR
krtica
21:56 18.02.2011.

Neka BiH traze izrucenje Mladica i Hadzica!!! Oni su ubijali, mrcvarili, sakatili, silovali po cijeloj BiH. Purda nije ubijao po Srbiji! Nije ispalio niti jedan metak u Srbiji! Ali, zato, bio je u logoru u Srbiji: mucen, prebijan, izgladnjivan... i sad ga se KAO ZRTVU izrucuje stranoj i neprijateljskoj drzavi! Vidi se da nema vlasti ni vlade u BiH!!!

Avatar bucalo
bucalo
14:21 19.02.2011.

ej titici ovo je 2011 a ne 1945 nemozete se snama igrat na taj nacin znamo i mi udarat di ste najtanji zlobnici jedni

SA
sacapulco
16:33 19.02.2011.

Gosp. Purda, svaki pošteni BiH građanin je uz tebe. Šokirani smo odlukom suda, no kada se bolje pročita, tamo se navodi da nema pravnih smetnji za izručenje, što znači da izručenja možda i neće biti, i da se možemo nadati povoljnom ishodu i tvome časnom povratku svojoj obitelji u Vukovar.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije