Parlament o plaćama

Sucima, tužiteljima..., se vraća što je OHR ukinuo

Sud
25.03.2013.
u 09:18

Plaće sudaca, tužitelja i njihovih suradnika bit će povećavane kako se bude povećavala neto plaća na razini BiH po podatcima Agencije za statistiku

Plaća suca Općinskog suda koja je do sada iznosila 2400 KM, a predsjednika tog suda 2800 KM, suca Županijskog suda 3000 maraka i predsjednika tog suda 3600 maraka, bit će još uvećana kada na snagu stupi novi Zakon o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH koji trebaju usvojiti zastupnici Doma naroda federalnog Parlamenta. Nakon što je Ustavni sud FBiH donio odluku da se njihove plaće i naknade trebaju izjednačiti s plaćama i naknadama državnih djelatnika, suci i tužitelji imat će ubuduće pravo na naknadu za topli obrok, prijevoz na posao, dežurstvo, prekovremeni rad.

To znači da će sukladno novom Zakonom o plaćama i drugim naknadama, suci i tužitelji u FBiH imati pravo i na naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 posto prosječne isplaćene plaće sudaca općinskih sudova u FBiH ili oko 1200 maraka, koja se isplaćuje kao dodatak na redovitu plaću u srpnju mjesecu svake godine bez obzira kada se koristi godišnji odmor. Sucima i tužiteljima na taj način su vraćene beneficije koje su imali od lipnja 2003. do 1. siječnja 2006. godine kada je OHR donio odluku o ukidanju naknada za topli obrok, troškova prijevoza i naknada za odvojeni život. Ubuduće će imati pravo na novčanu naknadu za prehranu u visini od 1 posto prosječne neto plaće isplaćene po zadnjem statističkom podatku. Vraća im se naknada za prijevoz na posao i s posla ako im nije organiziran službeni prijevoz na posao i s posla, a čije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno najmanje dva kilometra, pripada im naknada za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog i međugradskog prometa. U međugradski promet spadaju mjesta koja su udaljena od mjesta rada više od 70 km. Iako su tražili, Ustavni sud FBiH odbio je dio zahtjeva za utvrđivanje naknada za odvojeni život, troškove selidbe i za jubilarnu nagradu za suce, tužitelje i suradnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?