IZMJENE ZAKONA

Studentima u BiH zajamčiti pravo na kredite, stipendiju, ali i odmor

studenti
Photos.com
01.07.2010.
u 09:53

Popis prava koja se ne mogu sporiti zaključuju povlastice na prijevoz, seminare, korištenje knjižnice...

Oporba je u državnom Parlamentu izišla s prijedlogom koji daje znatno veća prava za studente u Bosni i Hercegovini.

Neizvjesni glasovi

Iako će od dijela vladajućih stranaka vjerojatno biti optuženi da pokušavaju prikupljati predizborne poene među mladima, odnosno sadašnjim i budućim studentima, zastupnici Socijaldemokratske partije BiH vjeruju da će njihov prijedlog izmjena Okvirnog zakona o visokom obrazovanju dobiti potreban broj glasova. Za reakciju javnosti ne brinu, jer je za očekivati da studenti, kao i njihovi roditelji, zdušno podrže ovakav prijedlog. Oporbeni prijedlog zapravo je vrlo jednostavan i sažet. Predlažu se izmjene tek jednog člana postojećeg zakona, i to tako što bi se propisalo uvođenje studentskih kredita, prava na stipendiju, ali i na odmor u posebnim ustanovama i na prijenos bodova s fakulteta na fakultet. Studenti u BiH bi ubuduće imali zajamčeno i pravo na ishranu i smještaj, kao i pravo na informiranje i nakladničku djelatnost. Zajamčilo bi im se i pravo na kulturno-zabavne i sportsko-rekreacijske aktivnosti u posebnim studentskim ustanovama.

Prava i osporavanje

Popis prava koja ne mogu biti osporena zaključuju povlastice na prijevoz u mjesnom i međumjesnom prometu, prisustvo na predavanjima i seminarima, te korištenje knjižnice i sudjelovanje na izborima za studentska zastupnička tijela. U Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u BiH pobrojana su neka prava studenata. Pored ovih prava koje predvida spomenuti okvirni zakon, ovom izmjenom propisuju se prava studenata na ishranu i smještaj u ustanovama za ishranu i smještaj studenata, pravo na studentski kredit, stipendiju, regresiran prijevoz, jer to su prava koja treba zajamčiti i osigurati svim studentima na svim sveučilištima u Bosni i Hercegovini, ističu socijaldemokratski zastupnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?