TRAŽE POMOĆ

Studenti sve češće pate od anksioznosti i paničnih napada

studenti
Pixsell
25.10.2013.
u 09:20

Najlakši problemi su vezani uz odluke u svakodnevnom životu

Iako se u našoj sredini još uvijek osjeća da postoje pogledi stereotipnog karaktera i određena vrsta averzije kada je u pitanju odlazak kod psihologa, pogotovo kod mladih ljudi, to se ipak događa. I to češće nego što mislimo. To nije bolest, u pitanju je savjetovanje koje je potpuno normalno. I prema riječima psihologa dr. Marka Romića, čista stvarnost prisiljava studente da traže pomoć.

Različiti problemi

Dr. Romić je još donedavno u ordinaciji Studentske ambulante Sveučilišta u Mostaru pomagao brojnim studentima kroz razgovor s njima. Kako kaže, žalili su se na nekoliko vrsta problema koji su ih mučili. “Njihove probleme dijelio sam na nekoliko skupina. Jedna najmanje ozbiljnih, odnosno najlakših problema su problemi koji se vezani uz donošenje odluka u svakodnevnom životu, primjerice hoće li nastaviti sa studijem, emotivnom vezom, što će uraditi kada je u pitanju odnos s nekim prijateljem, prijateljicom, roditeljima ili profesorom, što je nešto što spada u domenu svakodnevice, i to je zapravo nešto što vodimo kao savjetodavni rad”, kazao je psiholog Romić.
Druga skupina problema se odnosi na studente koji imaju poteškoće s simptomatologijom anksioznosti ili depresivnosti, ili oboje, a koja se zapravo odražava na kvalitetu njihova života ili studiranja, tako da im onemogućuje kvalitetno učenje i praćenje nastave. Kako je kazao dr. Romić, u ovu skupinu spada jedan broj studenata koji ima različitih problema s anksioznim smetnjama, a poneki i s nekim paničnim napadima koji nastaju kao posljedica takvih smetnji, što je zapravo druga i najveća skupina problema. U posljednju skupinu spadaju studenti koji imaju malo ozbiljnije probleme, riječ o depresijama koje su uzele maha ili nekakve druge psihoze koje zahtijevaju malo ozbiljniji i duži tretman. Unatoč averziji, i kako to neki smatraju “sramoti“, kako vrijeme prolazi, sve više studenata dolazi na savjetovanje. “Oni obično kažu kad dođu: ‘Znate što, ja sam već dva, tri mjeseca mislio da bih trebao doći, ili duže i dođem do pred ulaz pa pred vrata pa se vraćam’. Ali kad jednom uđu unutra, ja im, primjerice, zakažem za tjedan dana, a oni zovu nakon dva dana mogu li doći”, objasnio je psiholog koji se osvrnuo i na trenutnu situaciju i životni standard.

Loša situacija

“Situacija u kojoj živimo je potpuni nered, nesređenost u svakom smislu, što dovodi do ovoga što sada imamo. Ljudi nemaju dovoljno čvrstih oslonaca i onda lako skliznu. Nažalost, problem je što je situacija u perspektivi još gora nego što je sada i nemamo dobrih osnova za optimizam i buduće razdoblje. Stvar je loša i bit će još i gora”, kazao je dr. Romić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?