Prosvjedi u Čileu

Studenti bacali Molotovljeve koktele, policija vratila suzavcem

Čile studenti (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
10.05.2013.
u 14:04

Protesti u glavnom gradu Santiagu prošli su bez većih nereda, no na nekoliko mjesta došlo je do obračuna s policijom na koju su bačeni Molotovljevi kokteli.

Deseci tisuća studenata u Čileu marširaju gradskim ulicama tražeći besplatno obrazovanje i jednake mogućnosti školovanja za siromašne.

Protesti u glavnom gradu Santiagu prošli su bez većih nereda, no na nekoliko mjesta došlo je do obračuna s policijom na koju su bačeni Molotovljevi kokteli. Policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Prema njenom priopćenju sudjelovalo je 37.000 prosvjednika dok organizator tvrdi da se okupilo oko 80.000 ljudi.

Prosvjedi započeti 2011. masovnim studentskim demonstracijama održani su ovaj tjedan i u drugim većim gradovima uključujući Valparaiso, Concepcion i Temuco.

Iako je obrazovni sustav u Čileu smatran jednim od najboljih u Latinskoj Americi, studenti tvrde da je nepravedan. Ističu da pripadnici srednje klase imaju pristup najboljim školama, no da siromašni pohađaju nekvalitetne škole u koje se ne ulaže novac.

U Čileu nema besplatnog studiranja, a ovo je najveći prosvjed od 1990. kada je u zemlji uvedena demokracija.

>>Prosvjed čileanskih ribara policija nasilno okončala suzavcima

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije