Mostar

Stručna skupina bez dogovora o promjeni Statuta

Gradsko vijeće
VL FOTO
27.05.2012.
u 13:33

Ustavni sud BiH je naredio da se Statut Mostara uskladi s Ustavom države, odluka čeka na provedbu

Stručna skupina pravnika, formirana odlukom Gradskog vijeća Mostara, koja bi trebala napraviti zajednički prijedlog načina provedbe odluke Ustavnog suda u vezi sa Statutom Mostara, jučer je zasjedala u Mostaru. Na sjednici su prezentirana tri prijedloga provedbe odluke Ustavnog suda. Doznajemo kako su prof. dr. Božo Žepić i Slaven Bevanda iznijeli prijedlog da Mostar bude jedna izborna jedinici, uređen kao i ostale jedinice lokalne samouprave u BiH. Na ovaj način bi glas svakog građanina Mostara imao istu vrijednost, a riješilo bi se i pitanje glasača iz središnje gradske zone. Bošnjački predstavnici u Povjerenstvu su predložili da se Mostar uredi nešto slično kao i Sarajevo, odnosno, kao grad s više općina. Broj općina koje bi trebale, prema ovome prijedlogu, egzistirati u Mostaru nije utvrđen, ali svakako ovo rješenje podsjeća na ustroj Mostara koji je vrijedio prije više od 10 godina.

Možda najveće iznenađenje je bio prijedlog predstavnika Srba. Prema tome prijedlogu, Mostar bi bio podijeljen na pet novih izbornih jedinica iz koje bi se birao po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat u GV. Postojala bi i jedinstvena izborna lista s koje bi se biralo još 30 gradskih vijećnika, po 12 Hrvata i Bošnjaka, 4 Srbina i 2 vijećnika iz reda ostalih. Naravno, nikakav dogovor oko ovih prijedloga nije postignut i lako je zaključiti da su sva tri prijedloga dijametralno suprotna. Ako uzmemo u obzir da mandat ove Stručne skupine ističe 7. lipnja, teško je za očekivati da će Gradskom vijeću Mostara na kraju biti ponuđeno jedinstveno rješenje za provedbu odluke Ustavnog suda BiH. Doznajemo kako će se Stručna skupina sastati i iduće subote, a razgovarat će se opet o ovim prijedlozima. Inače, zbog cijele situacije još uvijek nije poznato kada će se u Mostaru održati lokalni izbori niti na koji način će se provesti idući izbori. Ni proračun grada nije usvojen, tako da je Mostar i dalje u potpunoj blokadi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?