Velika gužva

Stranke za prijave čekale zadnji rok

CIK
26.05.2012.
u 11:00

Imena kandidata za gradonačelnike i načelnike poznata tek 9. srpnja

Posljednje stranke koje planiraju sudjelovati na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini predale su jučer Središnjem izbornom povjerenstvu BiH svoje prijave. Do jučer ujutro samo 28 stranaka i neovisnih kandidata je podnijelo prijave, a kako to obično biva, većina od preko 80 stranaka i više stotina neovisnih kandidata koji su preuzeli neophodnu dokumentaciju, čekali su posljednji trenutak za eventualno podnošenje prijave, a to je bilo jučer (petak) u 16 sati. Čak tri posebna tima primala su jučer u zgradi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH prijave stranaka i neovisnih kandidata, a podaci su se zbrajali i razvrstavali i satima nakon isteka roka. Prema izjavama članova Središnjeg izbosnog povjerenstva BiH posla je bilo puno, a prijave stizala pred sam rok.

Slijede provjere

- To što su podnijeli prijavu ne znači da će i sudjelovati na izborima. Tek sada slijedi provjera prijava, upozorava glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Maksida Pirić. Hoće li im prijave biti ovjerene ovisi o tome je li stranka uz prijavu dostavila sudsku odluku o registraciji, kao i financijsko izvješće za tri mjeseca unazad od dana podnošenja prijave za ovjeru. Naravno, potrebno je dostaviti i potvrdu o uplaćenoj pristojbi, kao i dokaz o prikupljenim potpisima potpore. Prema redosljedu izbornih aktivnosti, Središnje izborno povjerenstvo do 9. lipnja treba izvršiti ovjeru političkih stranaka, neovisnih kandidata, udruga i skupina za sudjelovanje na izborima. Tek tada ćemo znati i stvarni broj sudionika na predstojećim izborima. Lokalni izbori su specifični i zbog toga što vjerojatno niti jedna stranka neće nastupiti u svim izbornim jedinicama, odnosno općinama. Nekoliko lokalnih stranaka će istaknuti svoje kandidate samo u dvije ili tri općine, dok one veće stranke računaju na potporu birača u 50 i više općina.

Uplate za izbore

Stranke tu prave ozbiljne procjene, jer prijava za izbore u svakoj općini iziskuje dodatna financijska sredstva. Stranke moraju uplatiti 2000 maraka u općini u kojoj se nalazi sjedište stranke, a onda za sudjelovanje na izborima u svakoj novoj izbornoj jedinici, odnosno općini, po dodatnih 200 maraka. Neovisni kandidati za općinske načelnike, pak, plaćaju pristojbu od 1500, a neovisni kandidati za općinska vijeća 500 maraka. Tko će s kim i u kojim općinama koalirati znat će se 19. lipnja, kada ističe rok za prijavu koalicija i listi neovisnih kandidata. Središnje izborno povjerenstvo BiH će ih ovjeravati do 26. lipnja, dok će u periodu od 27. lipnja do 9. srpnja biti rok za podnošenje kandidacijskih listi. Tek tada će se znati imena svih kandidata za načelnike i općinska vijeća u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?