Zasjedanje PIC-a

Stranci traže punu funkcionalnost postojećeg Vijeća ministara u BiH

pic
VL FOTO
14.12.2011.
u 09:06

I dalje se inzistira na dogovoru, ali ukoliko ga nema, tehničko Vijeće je u fokusu

Međunarodna zajednica se, kako se čini, postupno miri s činjenicom da bosanskohercegovački političari ne mogu postići dogovor o novoj državnoj vladi.

Tehnička vlada?

Nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu poručeno je da, ako već nema dogovora o novom Vijeću ministara, ono postojeće treba biti potpuno funkcionalno. Prenoseći zaključke PIC-a, visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je kako međunarodna zajednica i dalje inzistira na dogovoru bosanskohercegovačkih lidera o novoj državnoj vladi, ali ukoliko dogovora nema, pozornost se prebacuje na postojeće Vijeće ministara. - Funkcionalno Vijeće ministara u tehničkom mandatu treba raditi maksimalno, kao što je belgijska vlada radila duže od 15 mjeseci. Tada bi se manje osjetio nedostatak nove vlade, kazao je Inzko. On je ponovio kako međunarodna zajednica ne može i ne želi od domaćih političara uzeti odgovornost za uspostavu vlasti. Prema njegovim riječima, s pet grama dobre volje bh. političari bi mogli riješiti mnoge probleme u zemlji. Put u Europsku uniju i NATO te ekonomiju, naveo je kao tri oblasti oko kojih bi bosanskohercegovački političari trebali lako postići dogovor neopterećen međunacionalnim odnosima.

Nedostatak volje

Problem je, kaže, u nedostatku dobre volje. - Kakav bi to bio brak ako bih ja svako jutro svojoj ženi opalio šamar ili ona meni govorila ružne stvari, ustvrdio je Inzko pokušavajući objasniti posljedice negativne retorike na bosanskohercegovačkoj političkoj pozornici. Konkretna odluka PIC-a izostala je i nakon rasprave o provedbi odluke Ustavnog suda BiH o uklanjanju diskriminacijskih izbornih pravila u gradu Mostaru. Istaknut je značaj provedbe ove odluke. - Sve mora biti spremno kako bismo nova pravila mogli primijeniti na lokalnim izborima iduće godine. Stranke moraju raditi odlučno kako bi se to postiglo, kazao je Inzko prenoseći zaključke Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Veliku pozornost PIC je na svom zasjedanju posvetio i pitanju okončanja međunarodne arbitraže u Brčkom, ali konkretna odluka o tome nije donesena.

Pozdravljena je odluka Vlade Republike Srpske kojom su faktički priznate granice Distrikta, ali su mnoge članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zatražile dodatno vrijeme za konzultacije.

Državni proračun

Najdalje je u tome otišla Turska, koja je čak i izdvojila svoje mišljenje na sjednici.

Naime, kako je novinarima prenio zamjenik visokog predstavnika i međunarodni supervizor u Brčkom Roderick Moore, turski predstavnik je izrazio određene rezerve prije svega zbog poljuljane političke situacije u BiH i nejasnoća oko obvezujuće prirode nove karte Republike Srpske i priznavanja granica Distrikta.

Odluka o okončanju supervizije mogla bi biti donesena za nekoliko mjeseci, dok bi arbitražni sud za Brčko mogao nastaviti s radom i nakon toga, kao neka vrsta sigurnosnog jamstva za Brčko Distrikt. Članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zabrinute su i za fiskalnu situaciju u BiH nakon što Fiskalno vijeće, zbog političkih opstrukcija, nije uspjelo dogovoriti novi državni proračun. Konstatirano je i da nema većih pomaka u ispunjavanju “pet plus dva” uvjeta i ciljeva neophodnih za zatvaranje OHR-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?