ULAGANJA

Stranci najviše kapitala u BiH ulagali u proizvodnju i trgovinu

\'lazni novac, krivotvoreni novac\'
Arhivska fotografija
12.03.2011.
u 10:44

Treću godinu zaredom u Bosnu i Hercegovinu stiže sve manje stranih investicija

Već treću godinu zaredom u Bosnu i Hercegovinu stiže sve manje stranog novca u obliku investiranja. Prošla, 2010. godina bila je posebno zapažena po iznimno malom priljevu stranih investicija. U sve sektore ukupno je uloženo 358,700.000 eura, što je za 21 posto manje nego u 2009. godini. 

Najviše u proizvodnju

Unatoč lošim rezultatima ulaganja, ohrabruje podatak da se promijenila njegova struktura. Prema podacima Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA), tijekom 2010. godine najviše je investirano u sektor proizvodnje, na što otpada 40 posto od ukupnih investicija. U sektor trgovine uloženo je 22 posto, u bankarstvo 19, turizam pet, a u druge financijske usluge pet posto.

Nešto manje, odnosno tri posto investicija, otišlo je u nekretnine, te po jedan posto u telekomunikacije i transport – izvijestili su iz FIPA-e.

Prema njihovim podacima, u posljednje tri godine u BiH se evidentira konstantan pad stranih ulaganja.
- U 2007. godini u BiH je zabilježeno 1,628 milijardi eura stranih ulaganja, u 2008. uložen je 701 miliju, dok je u 2009. godini zabilježeno 452 milijuna eura investicija – naglasili su u FIPA-i.
U ovoj agenciji navode da se u 2011. godini očekuje veći priljev ulaganja.
- Već imamo najavljene značajne investicije za ovu godinu, ali i privatizaciju određenih strateških preduzeća – istakli su u FIPA.

Optimističnije u 2011.

Za 2011. godinu najave su znatno optimističnije, prije svega zahvaljujući očekivanom nastavku realizacije ranije započetih projekata (TE Stanari od 300 MW, ukupne vrijednosti oko 500 milijuna eura; ulaganje u tvornicu MLM Alutec Bugojno, ukupne vrijednosti od 7,5 miliona eura, i dr.), ali neke druge najave grandioznih ulaganja u energetski sektor i privatizaciju strateških kompanija u FBiH su mnogo manje izvjesne i ovise primarno o političkim dogovorima. BiH ove godine očekuju izravna strana ulaganja između 950 milijuna i 1,5 milijardi konvertibilnih maraka (KM), navodi se u Fiskalnom programu za razdoblje od 2011. do 2013. koji je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, prenosi news portal Capital.ba.

U Direkciji navode i da se ove godine može očekivati početak odgođenog procesa privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu.

Najveće strano ulaganje, prema procjeni Direkcije, bit će od privatizacije Energoinvesta, i to 147,9 milijuna maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?